Reactie Bravo op wetsvoorstel wijziging kinderopvang


Branchecertificering Gastouderopvang

DEN HAAG, 20090310 -- Daar waar het belang van goede opvang, opvoeding en verzorging van het kind in de kinder- gastouderopvang te allen tijden prioriteit behoeft, heeft de overheid als voornaamste reden voor de bezuinigingen in de gastouderopvang, het vermeende misbruik en oneigenlijk gebruik, op het netvlies staan.

Het wetsvoorstel wijziging kinderopvang ontneemt de professioneel zelfstandige gastouderondernemer op alle mogelijke vlakken, de ruimte om te kunnen blijven of gaan zelfstandig ondernemen en doet geen eer aan de gewenste kwaliteit en professionaliteit binnen de gastouderopvang.

Door de combinatie van; de verlaging van de overheidsvergoeding voor de vraagouder, de afhankelijke positie van de zelfstandige gastouderondernemer ten opzichte van het gastouderbureau (welke nu lijkt te gaan fungeren als administratiekantoor tussen overheid, vraagouder en gastouder) en het aangepaste aantal op te vangen kinderen, zal blijken dat het functioneren van de thuiscrèche als "volledig zelfstandige economische activiteit", een onrealistisch en geromantiseerd plaatje is.
De zelfstandige gastouderondernemer wordt op onnodige kosten gejaagd, kosten welke totaal niet in relatie staan tot enige verbetering met betrekking tot kwaliteit en professionaliteit binnen de gastouderopvang.

Een branchecertificering, een kwaliteitssysteem waarmee de professionele gastouderondernemers zich onderscheidend kunnen profileren naar overheid en vraagouders, zal wél zorgdragen voor verdere professionalisering van de branche en een stimulans blijken voor gastouders om te kunnen en willen investeren in hun ontwikkeling en in kwalitatief goede gastouderopvang.
Daarnaast zal een branchecertificering zorgdragen voor een realistisch alternatief met betrekking tot de kwaliteitseisen, versus een realistische vergoeding voor gast- en vraagouder, welke de keuzevrijheid van de vraagouder doet laten behouden.

www.bravo-gastouders.nl/linked-documents/Branchecertificering-2009.pdf


Bravo-Branchevereniging voor Gastouders





Ingezonden persbericht