Wageningen Universiteit en Researchcentrum

AANKONDIGING

De Bugman in Wageningen

De in Nieuw-Zeeland woonachtige Nederlander Ruud Kleinpaste maakt TV programma's over insecten voor Animal Planet en Discovery Chanel, zoals 'Bugging with Ruud' en 'The World's Biggest and Baddest Bugs'.

Op 10 maart zal Ruud Kleinpaste, alias de Bugman, in Wageningen een lezing houden getiteld 'Insecten hebben we nodig; hoe meer hoe beter'.

Ruud Kleinpaste, die in Wageningen bosecologie studeerde, is gefascineerd door de biologie en diversiteit van insecten en hun belangrijke rol in ecosystemen. Insecten vervullen cruciale ecologische functies. Zijn bijnaam the bugman kreeg hij 20 jaar geleden toen hij in een radioprogramma begon te vertellen over insecten in reactie op vragen van luisteraars. Dat deed hij met zoveel verve dat zijn eenmalig optreden werd verlengd en nu al 19 jaar duurt in zijn eigen programma Ruud's Awakening.

Kleinpaste weet zijn publiek actief te betrekken en wil hen laten beleven hoe insecten functioneren en weet dat met een bijzondere aanpak op aansprekende manier voor elkaar te krijgen. Ook in zijn TV programma's laat Kleinpaste zien zeer betrokken te zijn bij het onderwerp. Hij laat met zichzelf als proefkonijn zien dat de meeste insecten en spinnen niet gevaarlijk zijn. Als mensen meer weten over deze interessante dieren die in feite onze gastheer op aarde zijn (er is 200-2000 kg insect per mens op aarde) dan waarderen we insecten en andere geleedpotigen beter en kunnen we ten volle genieten van de vele ecologische functies die de dieren vervullen.

Ruud Kleinpaste is een warm pleitbezorger van insecten. Want waarom zouden mensen bang zijn van insecten of ze vies vinden? Zodra je meer weet over hun functioneren kijk je heel anders tegen deze mede-bewoners van onze planeet aan. Hij voert campagne om het imago van insecten en andere ongewervelden op te krikken. Immers: we hebben insecten nodig om deze aarde te bewonen.

Plaats: Aula van Wageningen Universiteit, Gen Foulkesweg 1A, Wageningen

Tijd: 20:00-22:00 uur (zaal open 19:30 uur)

Toegang gratis

Meer informatie: Prof. Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie, Wageningen Universiteit, tel. 0317 484 311, e-mail marcel.dicke@wur.nl.

Foto: Ruud Kleinpaste met een reuzenweta (Foto is rechtenvrij. Bij gebruik graag vermelden: Foto Ruud Kleinpaste)


-------------------------------------

Voor meer informatie over deze berichten kunt u contact opnemen met de pers- en wetenschapsvoorlichters van Wageningen UR:

Bouke de Vos, tel. 0317 480 180, e-mail bouke.devos@wur.nl.

Jac Niessen, tel. 0317 485 003, e-mail jac.niessen@wur.nl.

U kunt ook contact met hen opnemen indien u geen prijs stelt op regelmatige toezending van deze mail.

Voor meer nieuws en achtergrondinformatie over Wageningen UR: Kijk op http://www.wur.nl of http://www.wageningenuniversiteit.nl.

Voor interessante wetenschapsactiviteiten, zoals promoties, oraties, lezingen etc.: http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/agenda/ .