Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Commissie MEO&W vergadert 10 maart

De commissie Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling & Welzijn vergadert om 20.00 uur in de raadzaal, Groene tuin 317.

De vergadering is openbaar en belangstellenden zijn van harte welkom. De vergaderstukken liggen ter inzage bij het informatiecentrum aan de Groene tuin 317. In de vergaderzaal is altijd de agenda en een samenvatting van de voorstellen beschikbaar. Voor vragen over agendapunten kunt u bellen met de griffie van de deelraad, telefoon 479 82 00.

Meepraten
Tijdens de vergadering kunt u meepraten, vragen stellen of uw mening kenbaar maken. Aan het begin van de vergadering krijgt het publiek de gelegenheid onderwerpen aan de orde te brengen die niet op de agenda staan. U dient zich hiervoor, voor aanvang van de vergadering, aan te melden bij de griffier.

Agenda


1. Opening & mededelingen

2. Vaststelling van de agenda

3. Spreekrecht burgers

4. Ondernemingsplan Cultuurwerkplaats

5. Actieplan emancipatiebeleid

6. Actieplan Werk

7. Actieplan Wijkeconomie

8. Intrekking nota Heroriëntering welzijnsbeleid 1997
9. Vragenhalfuur

10. Voortgangsrapportage commissie MEO&W

11. Ingekomen stukken

12. Verslag en actiepuntenlijst commissie MEO&W van 27 januari 2009
13. Agendavorming commissie MEO&W

14. Sluiting

Kadernotitie Emancipatie
De deelgemeentelijke Emancipatienota uit 1998 is verouderd. Het dagelijks bestuur heeft daarom op verzoek van de deelraad naar aanleiding van een motie van het CDA, nieuw deelgemeentelijk emancipatiebeleid gemaakt en opgenomen in de Kadernotitie Emancipatie. Bij de opstelling is rekening gehouden met de welzijnsnota die op 9 oktober is vastgesteld door de deelraad.
In de kadernotitie staan de kaders voor nieuw deelgemeentelijk emancipatiebeleid. Bij emancipatie gaat het om participatie (meedoen, jezelf ontwikkelen) en educatie (bewustwording, vorming en voorlichting). De deelgemeente kan mensen niet emanciperen, maar wel randvoorwaarden creëren waardoor mensen ook feitelijk kunnen emanciperen. In de kadernotitie wordt beschreven hoe de deelgemeente haar verschillende rollen hierin invult en vervult. Het nieuwe emancipatiebeleid heeft betrekking op alle inwoners van de deelgemeente. In onze samenleving zijn groepen die extra kwetsbaar zijn en/of extra drempels ondervinden om zich te emanciperen. In de kadernotitie staat uitgebreid beschreven wat de acties zijn en wat de deelgemeente al doet voor deze groepen. Zo faciliteert de deelgemeente bijvoorbeeld vrouwenkamer Zenana in Beverwaard en vrouwenstudio Mona Lisa in Hordijkerveld, waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen ontplooien. Momenteel worden de mogelijkheden van een vrouwenstudio in Lombardijen onderzocht. In de kadernotitie staat ook beschreven hoe het nieuwe emancipatiebeleid onderdeel gaat uitmaken van het deelgemeentebrede beleid. En hoe wordt samengewerkt tussen de deelgemeente en de uitvoerende organisaties.

Actieplan Werk
De deelgemeente voert een zelfstandig werkgelegenheidsbeleid met eigen instrumenten en financiële middelen.
De economische vooruitzichten voor 2009 zijn niet rooskleurig. Deze recessie gaat ook aan IJsselmonde niet voorbij en heeft dus ook gevolgen voor de werkgelegenheid.Het actieplan Werk schenkt dan ook extra aandacht aan langdurig werklozen en personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor mensen die al moeilijk aan betaald werk komen, zijn voorzieningen en kansen noodzakelijk om een positie te krijgen op de arbeidsmarkt. De deelgemeente rekent het tot haar taken de werkloosheidsontwikkelingen aan te kaarten bij het gemeentebestuur en bij partners. En om waar mogelijk samenwerking te bevorderen met onder andere lokale partners en bedrijven. Daarnaast zorgt de deelgemeente met haar eigen werkgelegenheidsbeleid voor goede informatie en laagdrempelige (wijkgerichte) toeleiding naar de arbeidsmarkt, voor scholing en taalonderwijs, voor het wegnemen van belemmeringen, voor het organiseren van sociale activering al of niet in combinatie met zorg en voor het creëren van kansen op maatschappelijke participatie en/of werkervaring. Voorbeelden van deelgemeentelijke instrumenten voor toeleiding naar de arbeidsmarkt zijn Kansen in IJsselmonde en Meedoen werkt, een buurtgerichte werkloosheidsaanpak. En een voorbeeld van een werkgelegenheidsproject is de fietsenstalling in Lombardijen.

Kansen in IJsselmonde
Kansen in IJsselmonde, het deelgemeentelijk loket voor werk en activering, is er voor iedereen: voor schoolverlaters die geen werk kunnen vinden, maar ook voor ouderen en herintreders. Banen, vrijwilligerswerk, opleidingen, leren van de Nederlandse taal, stages of een slimme combinatie: het is allemaal mogelijk. Zonodig overlegt Kansen in IJsselmonde met SoZaWe of UWV. Ook werkgevers zijn welkom bij Kansen in IJsselmonde voor hulp bij het invullen van vacatures en stageplaatsen, loonkostensubsidies etc. Het gaat hier om een kosteloze service.

Meedoen Werkt
Meedoen werkt is een buurtgerichte werkloosheidsaanpak. Deze aanpak is vorig jaar gestart in Lombardijen en Beverwaard. Werkzoekenden met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt worden benaderd met een aanbod op het gebied van sociale activering, educatie, welzijn, zorg- en hulpverlening. Daarbij zal worden aangesloten bij bestaande inspanningen van SoZaWe en het UWV. Het Albeda College voert het project uit in opdracht van de deelgemeente.

Bewaakte fietsenstalling Lombardijen
Een project waar werkzoekenden en leerlingen werk- stage-ervaring kunnen opdoen, is de bewaakte fietsenstalling op NS-station Rotterdam Lombardijen (aan de zijde van Groot-IJsselmonde) die medio maart wordt geopend. Vanuit het actieplan Werk is budget beschikbaar voor de exploitatie door OMIJ-Rijnmond. De fietsenstalling biedt ruimte voor ongeveer 200 fietsen. Tevens kunnen eenvoudige reparaties worden uitgevoerd en worden fietsen verhuurd.