10 maart : 50 jaar herdenking volksopstand Tibet; Dalai Lama 50 jaar in

05/03/2009 17:23

International Campaign for Tibet

In het kader van de 50e herdenking van de volksopstand in Tibet wordt een herdenkingsmanifestatie georganiseerd op dinsdag 10 maart van 13.30 tot 18.00 uur op Het Plein in Den Haag door de Tibet Support Groep Nederland, International Campaign for Tibet en de Tibetaanse Gemeenschap Nederland. Om 15.00 uur zal er een vreedzame mars starten vanaf Het Plein naar de Chinese Ambassade aan de Adriaan Goekooplaan 7.

Verschillende politici zullen hun steun komen betuigen en er zal een petitie aangeboden worden aan de Tweede Kamer.

Wereldwijd wordt de Tibetaanse volksopstand herdacht die op 10 maart in 1959 plaatsvond in Lhasa en waarbij het Tibetaanse volk in opstand kwam tegen de Chinese bezetting. De opstand werd hardhandig neergeslagen door het Chinese Volksbevrijdingsleger, waarbij tienduizenden Tibetanen om het leven kwamen en hun politieke en spirituele leider de Dalai Lama naar India vluchtte, gevolgd door meer dan honderdduizend landgenoten.

Het is precies 60 jaar geleden dat China Tibet bezette. Tot op de dag van vandaag wordt het Tibetaanse volk onderdrukt en worden de mensenrechten op grote schaal geschonden. Tibetanen hebben geen vrijheid van meningsuiting en geen vrijheid van religie. Ondanks de 60 jaar durende onderdrukking en de recente intimiderende maatregelen blijven Tibetanen uit alle lagen van de bevolking zich verzetten tegen de Chinese overheersing.

In het voorjaar van 2008 vonden er voor het eerst sinds 20 jaar opnieuw op grote schaal protesten plaats in Tibet tegen de onderdrukking en marginalisatie. Deze opstand werd handhandig neergeslagen door de Chinese veiligheidstroepen en meer dan duizend Tibetanen werden gearresteerd. Een groot aantal is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, sommige tot levenslang. Marteling wordt nog veelvuldig toegepast in de gevangenissen van Tibet.

Sinds 2008 is Tibet vrijwel ontoegankelijk voor journalisten; de situatie is op dit moment zeer gespannen.

De Chinese overheid besloot, tot grote verontwaardiging van het Tibetaanse volk, om 28 maart uit te roepen tot een feestdag ter "viering van de emancipatie van slaven en lijfeigenen in Tibet". In de aanloop naar 10 maart is China begonnen met een 'strike hard' campagne om via intimidatie, preventieve arrestaties en gedwongen verhoorsessies iedere vorm van verzet in de kiem te smoren.

International Campaign for Tibet en de Tibet Support Groep Nederland dringen bij de Chinese regering aan op onvoorwaardelijke vrijlating van de politieke gevangenen in Tibet, toelating van een onafhankelijke internationale waarnemer in Tibet en voortzetting van de dialoog tussen China en de Dalai Lama om tot een vreedzame oplossing te komen voor de Tibetaanse kwestie.





http://www.savetibet.nl/