Ingezonden persbericht


Dinsdag 10 maart, 19:00 Stadhuisplein Leiden:

Manifestatie Vrijplaats Koppenhinksteeg, Leiden - NU OF NOOIT!

Na jarenlang juridisch getouwtrek is de strijd van de gebruikers voor legalisering van Vrijplaats Koppenhinksteeg in een kritieke fase gekomen. De gemeente Leiden is namelijk dit voorjaar al van plan de Vrijplaats-panden te verkopen aan een projectontwikkelaar. De reden zal u niet verbazen: meer luxe koopappartementen, verbetering van het ondernemersklimaat, een kwaliteitsimpuls voor het winkelcentrum; kortom het bekende verhaal van bestuurders die enkel denken in termen van omzet en winst. Organisaties als De Fabel van der Illegaal, EuroDusnie en Bar en Boos komen hierdoor op straat te staan. Steun hun strijd voor behoud van de Vrijplaats, en kom aanstaande dinsdagavond (19:00) naar een manifestatie op het Stadhuisplein in Leiden!

Voorgeschiedenis

Al sinds de jaren 60 is Vrijplaats Koppenhinksteeg, een gebouwencomplex in de binnenstad van Leiden, een belangrijk centrum voor eigenzinnige culturele en politieke organisaties. Op het ogenblik biedt de Vrijplaats werk- en activiteitenruimte aan uiteenlopende organisaties als De Fabel van de illegaal, Eurodusnie en Bar en Boos. Deze organisaties trekken met hun activiteiten maandelijks duizenden bezoekers, werken niet-commercieel en ontvangen geen cent overheidssubsidie. Zo'n zeventig vrijwilligers, van jong tot oud, zorgen ervoor dat de Vrijplaats blijft functioneren.

Een probleem vormt de slechte staat van onderhoud van de panden. De gebruikers beseften al jaren geleden dat legalisering nodig was om een ingrijpende, maar noodzakelijke renovatie mogelijk te maken. Bij de gemeente werd daarom gepleit de panden, met de gebruikers erin, te legaliseren.

Tot grote vreugde van de gebruikers van de Vrijplaats besloot het college van B & W in 2005 om de Vrijplaats te legaliseren. De panden zouden opgeknapt worden door een woningbouwvereniging, en daarna tegen een sociale huur verhuurd worden aan de huidige gebruikers. Twee jaar lang verliep dit legaliseringsplan voorspoedig: door de gebruikers werden de panden aan de binnenkant opgeknapt, vergunningen werden aangevraagd en de onderhandelingen over huurcontracten waren zo goed als afgerond.

Ommezwaai

Door de komst in 2007 van een nieuw college van B & W - met de VVD erin - draaide de gemeentelijke koers inzake de legalisering van de Vrijplaats 180 graden. Ineens hadden de collegepartijen (Groenlinks, de PvdA, CDA en VVD) geen zin meer in het legaliseringsproces, vond men het "te duur" en werden allerlei drogredenen verzonnen om de legalisering af te blazen, zoals "problemen met de buurt".

De gebruikers van de Vrijplaats pikten deze plotse ommezwaai van de gemeente uiteraard niet, en begonnen een publieke en juridische campagne om de gemeente de dwingen het legaliseringsproces weer op te starten. Helaas koos de juridische macht onlangs de zijde van de gemeente: ondanks vele toezeggingen van de kant van de gemeente, zo oordeelde de rechter, heeft het college van B & W het volste recht het legaliseringsproces af te blazen, de hele boel te verkopen aan een projectontwikkelaar en de gebruikers op straat te zetten. Zonder alternatieve locatie.

Nu of nooit!

Op het ogenblik staat de gemeente op het punt in zee te gaan met een projectontwikkelaar die - volgens geruchten - meer dan een miljoen euro voor de panden over zou hebben. De gebruikers van de Vrijplaats hebben nu een tegenbod gedaan: via de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg willen ze het pandencomplex gaan beheren en opknappen. De Stichting zal zelf zorgdragen voor de financiering van de noodzakelijke casorenovatie. Om de haalbaarheid van dit scenario aan te tonen heeft de Stichting aan adviesbureau De Verandering opdracht gegeven een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Als de gemeente kiest voor dit scenario levert dit weliswaar geen miljoen euro op, maar vindt legalisering wel plaats binnen de "randvoorwaarden" van het collegakkoord, en belangrijker: dan kunnen de huidige gebruikers doorgaan met hun activiteiten.

En daar gaat het natuurlijk allemaal om. Jullie begrijpen: het is NU OF NOOIT voor Vrijplaats Koppenhinksteeg. Daarom organiseren we aanstaande dinsdagavond, als de Leidse gemeenteraad overlegt over de mogelijke verkoop van de gehele Vrijplaats aan een projectontwikkelaar, een publieksmanifestatie op het Stadhuisplein.

Kom hier ook heen, en steun de organisaties in Vrijplaats Koppenhinksteeg. Het is nu of nooit!

Programma:

19:00 ontvangst met koffie, soep +brood
19:30 muziek, toespraken, klaag- en wens muur
20:00 Vrijplaats in de raad

***********************************************
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op maandag, woensdag, vrijdag/
open at Monday, Wednesday, Friday: 14:00-17:00.
Spreekuur illegalen: woensdag