Ingezonden persbericht


Persbericht:

Redactie presenteert Witboek Kraken in Tweede Kamer

Amsterdam, 9 maart 2009.

De redactie van het Witboek Kraken overhandigt dinsdag 10 maart het Witboek Kraken aan Tweede Kamerleden van de Commissie Justitie en de Commissie Wonen, Wijken en Integratie.

Het Witboek heeft als doel het publiek en de politiek te informeren over de actuele kraakpraktijk en de huidige generatie krakers. Dit is hard nodig, onder andere in antwoord op het wetsvoorstel van Ten Hoopen (CDA), Van der Burg (VVD) en Slob (CU) om kraken te verbieden. Het boek bevat - naast beschouwingen van deskundigen en opiniemakers - een groot scala aan voorbeelden van de vele kraakpanden die Nederland momenteel rijk is. Deze voorbeelden tonen aan dat kraken nog steeds een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Kraken draagt bij aan het behoud van sociale huisvesting, het bestrijden van speculatie, het stimuleren van nieuwe culturele initiatieven en het beschermen van monumentale panden.

De redactie is van mening dat het Witboek Kraken verplichte kost is voor politici die zich over het kraakverbod moeten gaan buigen. Momenteel wordt het debat voornamelijk gevoerd op enkele bekende incidenten. Jan Ten Hoopen (CDA) beweerde 8 maart jongstleden op radio
1 zelfs dat wie over deze incidenten in de krant leest "niet veel aan statistiek nodig heeft" om een oordeel te vormen over kraken.(1) Het Witboek Kraken biedt echter tegenwicht tegen deze vreemde opvatting van oordeelsvorming middels een boekwerk van 132 bladzijden met meer dan 80 kraakpanden in 20 steden.

De redactie vindt dat politici in hun oordeelsvorming wél moeten informeren van hoe kraken er in de praktijk werkelijk uit ziet. Deze informatie biedt zij samen met krakers uit het hele land, wetenschappers en opiniemakers. Daarnaast wordt in het Witboek een weerwoord geboden tegen de ongefundeerde beschuldigingen dat de kraakbeweging zou verharden door toedoen van buitenlanders. De Volkskrant concludeert hierover goedkeurend in een recensie: "De vermeende verharding en internationalisering wordt in de essays steekhoudend ontkracht."(2) Overigens stelt zelfs Leen Schaap, politiecommissaris van de politie Amsterdam-Amstelland, dat er in zijn algemeenheid gesproken geen verharding van de kraakbeweging is.(3) Zowel Leen Schaap als Job Cohen, en de grootste 30 gemeentes in Nederland zetten bovendien hun vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel. Zij wijzen erop dat in het wetsvoorstel de verantwoordelijkheid voor de controle van leegstand op onduidelijke wijze bij de gemeentes en de politiek wordt neergelegd. Waar de extra ambtenaren en politieagenten vandaan gehaald moeten worden om de leegstand te controleren en te beboeten wordt in het wetsvoorstel niet vermeld. Het mag dan ook verwacht worden dat de leegstand toe zal nemen als dit wetsvoorstel aangenomen wordt.

De conclusie van de redactie van het Witboek Kraken is dat de politici van het CDA,CU en VVD gebruik maken van ongefundeerde sensatiepolitiek. Het ironische toeval wil dat de Raad voor Kerken in 1978 precies dezelfde conclusie trok in relatie tot een eerder gepland kraakverbod: goed onderzoek ontbrak en het debat was gebaseerd op incidenten en criminalisering van een sociale groep. Bovendien strookte een kraakverbod volgens de Raad voor Kerken niet met de christelijke waarden. Anno 2009 lijkt de geschiedenis zich te herhalen, alleen zijn het CDA en de ChristenUnie duidelijk een onderdeel van haar gedachtegoed verloren: in plaats van een kritische sociaalchristelijke politiek spreken deze partijen nu hun steun uit aan een slecht onderbouwd wetsvoorstel dat, zonder duidelijke stellingname tegen leegstand en de krappe woningmarkt, het eigendomsrecht boven het woonrecht stelt.

Gelukkig zijn er altijd nog de krakers!

Het Witboek Kraken zal door een van de redactieleden met een korte toelichting worden aangeboden om 12:30 in de hal van de tweede kamer bij de ingang aan het Plein.

///////////////////////////////



Ingezonden persbericht