Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Terugblik wintersportseizoen: december 2008 tot maart 2009

ANWB Alarmcentrale: minder wintersportpatiënten

Den Haag, 10 maart 2009

De ANWB Alarmcentrale heeft afgelopen wintersportperiode bijna 200 onfortuinlijke wintersporters per gipsvlucht gerepatrieerd. Vorig jaar waren dat er nog 266. Het totaal aantal wintersportpatiënten is 7% minder dan vorig jaar. Het aantal meldingen van problemen met voertuigen is daarentegen met 12% gestegen. Daarbij ging het onder meer om startproblemen, elektronische storingen, defecte accu's en blikschade.

Bij het merendeel van de wintersportverwondingen gaat het om knieletsel, gevolgd door enkel- en beenfracturen. De ANWB Alarmcentrale verzorgt indien nodig opname in een ziekenhuis, medische begeleiding tijdens de verpleegperiode en transport naar huis per gipsvlucht of ambulance.

De zeer goede sneeuwomstandigheden en het feit dat er minder mensen op wintersportvakantie zijn gegaan hebben volgens de ANWB Alarmcentrale geleid tot minder skiletsels. Dat het aantal voertuighulpverleningen is gestegen ligt volgens de ANWB Alarmcentrale aan de barre weersomstandigheden tijdens de reisweekenden.

Opvallend is dat steeds meer wintersporters een helm dragen. De snelheden van met name geoefende wintersporters zijn hoog. Als zij met enige vaart een obstakel raken is de kans op hoofdletsel aanzienlijk. De ANWB ziet het dragen van een helm als een positieve ontwikkeling vanuit het oogpunt van persoonlijke bescherming en veiligheid.

Dit wintersportseizoen kozen ongeveer 1 miljoen Nederlanders voor een wintersportvakantie. Dit aantal lag lager dan vorig jaar. Toen vertrokken 1,1 miljoen landgenoten richting de wintersportgebieden.

Oostenrijk blijft de meest favoriete wintersportbestemming. Frankrijk staat op de tweede plaats. Zwitserland en Duitsland delen de derde plek.

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)