GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europarlement mag niet stemmen over CO2-eis aan energiecentrales

Straatsburg, 10 maart 2009 - Vandaag stemde het Europarlement over voorstellen om vervuiling als gevolg van industriële activiteiten te beperken. GroenLinks had voorstellen ingediend om een CO2-norm op te leggen aan energiecentrales, maar die werden helaas niet in stemming gebracht.

"In heel Europa zijn zestig nieuwe kolencentrales gepland. Vier van die CO2-monsters komen in Nederland. Eén smerige kolencentrale stoot net zoveel CO2 uit als anderhalf miljoen auto´s. Als we het klimaat willen redden dan moeten we echt voorkomen dat die zestig nieuwe kolencentrales gebouwd worden.", aldus GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

De voorzitter liet op het laatste moment, net voor de stemming weten, dat alle voorstellen om een CO2-eis aan kolencentrales te stellen, op procedurele gronden waren afgewezen. Het argument daarbij was dat het beperken van CO2-uitstoot niet onder de paraplu van de richtlijn over industriële emissies past, maar dat dit in de emissiehandel geregeld moet worden.

Buitenweg: "Onzin. De emissiehandel alleen gaat niet zorgen voor de groene energierevolutie die we nodig hebben. Zeker in deze tijd van economische crisis niet. Je ziet dat de verminderde economische activiteit leidt tot een verlaging van de CO2-uitstoot, maar dat gaat niet gepaard met investeringen in innovatie. Zodra de economie weer opleeft, zullen de CO2-emissies ook weer de pan uitrijzen. Daar moeten we nu iets aan doen."

Buitenweg gaat nog verhaal halen over het niet in stemming brengen van de CO2-eis aan energiecentrales. GroenLinks blijft verder knokken tegen nieuwe kolencentrales en voor groene energie. "Het blijft krom dat we wel grenzen stellen aan de uitstoot van andere verontreinigende stoffen, maar dat je zonder problemen een vieze kolencentrale mag neerzetten", aldus Buitenweg.


----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers