Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 10 maart 2009

PERSBERICHT

Mertens twee keer niks

'Zeven stadsdelen met minder bevoegdheden is twee keer niks,' stelt de nieuwe stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, Godfried Lambriex. 'Bestuurlijk en ambtelijk lijkt het voorstel van de commissie Mertens een oplossing, maar bewoners hebben er weinig of niets aan. Onze Er-op-af-stijl kunnen we dan wel vergeten.'

Door stadsdelen groter te maken winnen die aan bestuurskracht en organisatiekracht, vindt ook het dagelijks bestuur van De Baarsjes. Als je dat doet moet je wel opletten dat de afstand tot bewoners niet opnieuw onoverbrugbaar wordt. Zeven stadsdelen met minder bevoegdheden zijn volgens het bestuur dan ook ongewenst. Het college van burgemeester en wethouders, dat de voorstellen van Mertens in zijn voorlopig besluit op hoofdlijnen volgt, lijkt zelfs aan te sturen op minder bevoegdheden van de stadsdelen. 'Niet goed voor de Baarsjesbewoners en daar staan wij als bestuur toch in de eerste plaats voor,' merkt Lambriex op.

Het dagelijks bestuur De Baarsjes heeft zijn voorlopig standpunt over Mertens in een concept memo vastgelegd. Het bestuur pleit voor drie stadsdelen in West in plaats van de huidige zeven. Die drie nieuwe stadsdelen moeten wel voldoende bevoegdheden krijgen om snel en goed in te kunnen spelen op de behoeften van bewoners.

Het voorlopig standpunt is vandaag aan de deelraadsleden gestuurd. De deelraad praat donderdagavond 12 maart in het stadsdeelkantoor eerst met Baarsjesbewoners over het voorstel voor nieuwe stadsdelen. Volgende week dinsdag bespreken ze hun bevindingen en het memo met het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur bepaalt daarna een definitief standpunt om aan te bieden aan het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.




Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam