Zorgnet Vlaanderen publiceert "Zorg te Koop?".

10/03/2009 15:47

Zorgnet Vlaanderen

Zorgnet Vlaanderen publiceert vandaag een cahier "Zorg te Koop?". Hierin bepaalt de Vlaamse koepelorganisatie de eigen standpunten over commercialisering, privatisering en marktwerking in de gezondheids- en welzijnszorg.

Vanuit de bekommernis om voor iedereen kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg te blijven realiseren, wil Zorgnet Vlaanderen deelnemen aan het maatschappelijke debat over privatisering, commercialisering en marktwerking in de zorg.

Op 3 april 2008 lanceerde Zorgnet Vlaanderen reeds een ethisch advies over commercialisering in de gezondheidszorg, met name "Privatisering en commercialisering in de gezondheidszorg: ethische reflecties vanuit het privaat social-profit initiatief." Met dit advies ondersteunde Zorgnet Vlaanderen leidinggevenden en hulpverleners in zorgvoorzieningen in het vinden van een ethisch gekanaliseerde omgang met commercialisering in de gezondheidszorg.

In de loop van 2008 werd het cahier "Zorg te koop? : Standpunten van Zorgnet Vlaanderen over privatisering - commercialisering - marktwerking" geschreven. Dit cahier heeft tot doelstelling:

- de begrippen privatisering, commercialisering en marktwerking te verduidelijken om zo bij te dragen tot het tot stand komen van een transparant, publiek taalgebruik,

- deze begrippen te onderzoeken voor de sectoren algemene ziekenhuizen, (semi)residentiële ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg die wij vertegenwoordigen om zo vanuit deze invalshoek het maatschappelijke debat te objectiveren en te nuanceren,

- conclusies te trekken uit dit onderzoek met betrekking tot de werking en bedrijfsvoering van de zorgvoorzieningen,

- de implicaties hiervan voor de nabije toekomst in te schatten en uitdagingen aan te gaan.

De vraagstelling van het cahier is tweevoudig:

- Welke is precies de graad van privatisering, commercialisering en marktwerking in de ziekenhuiszorg, de (semi)residentiële ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg? Hoe bepalen deze tendensen vandaag en in de nabije toekomst het kader waarbinnen vele organisaties uit deze sectoren zorg verlenen?

- Hoe wordt de maatschappelijke doelstelling van toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare zorg door de overheid en de voorzieningen tegen deze achtergrond het beste gewaarborgd?

Eerst werden de begrippen privatisering, commercialisering en marktwerking gedefinieerd. Vervolgens werd, bij wijze van afbakening van het onderzoeksdomein stilgestaan bij twee thema's, met name 'De financiering van investeringen in infrastructuur' en 'Het toenemend aantal commerciële initiatiefnemers op het vlak van welzijns- en/of gezondheidszorg'. Tot slot formuleert Zorgnet Vlaanderen, na veelvuldig overleg met de leden-voorzieningen en met verschillende experten terzake, enkele krachtlijnen voor het realiseren van toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare welzijns- en gezondheidszorg, binnen de context van privatisering, commercialisering en marktwerking.

Het sleutelwoord hierbij is samenwerking als meest effectieve werkwijze om de maatschappelijke doelstelling van toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare zorg te realiseren.

Zorgnet Vlaanderen vraagt daarom dat de overheid samenwerking tussen voorzieningen, gericht op de realisatie van een maximale zorgcontinuïteit en differentiatie van zorg, ondersteunt en dat zij zorginstellingen die zich engageren tot maatschappelijk verantwoord waardegericht ondernemen daartoe zoveel mogelijk aanmoedigt.

Het volledige cahier kan u downloaden op www.zorgnetvlaanderen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel