Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 maart 2009

'Einde aan de bestuurlijke stroperigheid'
Kamer stemt in met Wet 'bestuurlijke lus'

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel van de kamerleden Roos Vermeij (PvdA), Ger Koopmans (CDA) en Helma Neppérus (VVD).

Met deze wet heeft de bestuursrechter de mogelijkheid om al tijdens een beroepsprocedure fouten in een besluit te herstellen. Deze regeling wordt ook wel aangeduid als 'de bestuurlijke lus'. Nu is het nog zo dat de rechter een besluit in zijn geheel moet vernietigen als daarin fouten staan, ook al gaat het om fouten die gemakkelijk te herstellen zijn. Dit leidt tot onnodige vertraging en irritatie.

Roos Vermeij: 'Alle partijen hebben baat bij goede en snelle besluiten: belanghebbenden die bezwaar maken, de overheid of burgers die wachten op de aanleg van spoor en wegen. De nieuwe wet geeft de rechter een effectievere en efficiëntere rol.'

Helma Neppérus: 'De rechter kan nu sneller tot de kern van de zaak doordringen: komt een weg of bedrijventerrein er wel of niet.'

De bestuurlijke lus is actueler dan ooit gezien de grote behoefte om infrastructurele- en bouwplannen snel tot uitvoer te (kunnen) brengen.

Door de nieuwe wet komt er een einde aan inefficiënte beroepsprocedures en de hiermee samenhangende "stroperigheid" van besluitvorming. Met regelmaat komen tijdens een procedure gebreken aan het licht. Tot nu toe was de bestuursrechter gedwongen om het besluit te vernietigen, met gevolg dat het bestuursorgaan wederom een uitgebreide besluitvormingsprocedure moest doorlopen om het gebrek te herstellen. Dit leidde tot vertraging van projecten, tot aanzienlijke kosten, en tot maatschappelijke irritatie.