Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Gezamenlijk persbericht BRU en gemeente Utrecht 'Akkoord over aanpak vertramming Utrecht CS en De Uithof'

Collegeberichten


1 Regels voor geluidsnormen bij buitenevenementen Op 10 februari 2009 stelde het college de nota 'Evenementen en festivals in Utrecht: beleid en actieplan 2009-2014' vast. Het beleid uit deze nieuwe evenementennota om geluidsoverlast te verminderen, vraagt om maatwerk. Over de beleidsregel 'geluidsnormen bij buitenevenementen' vond op 4 maart jl. overleg plaats met de wijkraad binnenstad. De belangen van bewoners en andere betrokkenen binnenstad zijn in de beleidsregel zo goed mogelijk vertegenwoordigd.

Het college besloot vandaag dat bij evenementen op de dagen voorafgaand aan een werkdag na 23.00 uur geen versterkte muziek meer mag worden geproduceerd. Vrijdag en zaterdag mag dat tot 01.00 uur. Ook mag bij evenementen niet de hele dag versterkte muziek klinken. De gemeente hanteert drie tijdblokken: van 11.00 tot 17.00 uur, van 17.00 tot 23.00 uur en van 23.00 tot 01.00 uur. Voor twee aaneengesloten blokken kan men een vergunning krijgen. Door differentiatie naar plaats (binnen/buiten de singels en binnen/buiten de bebouwde kom) en tijdstip van de dag wordt meer rekening gehouden met de belangen van de omwonenden.

De geluidsnormen zijn verder aangepast op de gewijzigde samenstelling van het geluid van de laatste jaren. De hedendaagse muziek kenmerkt zich door een duidelijk aanwezig bass/beatritme. Dit geluidtype heeft een lage frequentie, en dus geluidsgolven die lang gerekt zijn. De al jaren bestaande grens van 80 decibel blijft bestaan, maar wordt nu aangevuld met een grens voor lage tonen: dB(C). Het zijn juist deze stampende lage tonen die ver doorklinken en irritatie bij bewoners veroorzaken. Voortaan mag versterkte muziek niet harder dan 80 dB(A) en tegelijkertijd niet harder dan 95 dB(C). Het geluidsniveau zal daarmee niet wezenlijk veranderen, maar het aandeel van de lage tonen wordt minder, er klinkt minder gestamp, waardoor de overlast beperkt wordt.

De gemeente kan met deze nieuwe regels voor geluidsnormen bij buitenevenementen verfijnder meten, beter grenzen aan geluid stellen en daarop handhaven.

Meer informatie: Marion van der Voort, 030 - 286 11 40


2 Nieuw bestemmingsplan De Meern Zuid
Het college heeft vandaag het nieuwe bestemmingsplan voor De Meern Zuid ter vaststelling naar de gemeenteraad gestuurd. Het plan is door de ingediende zienswijzen gedeeltelijk aangepast. Binnen het gebied geldt nu een groot aantal bestemmingsplannen. Doel van het nieuwe plan is te komen tot een duidelijke en samenhangende planologische regeling. Het plan richt zich vooral op het beheer en het vastleggen van de bestaande situatie. Daarbij wordt voldoende flexibiliteit geboden voor ontwikkelingen in de komende tien jaar.

Het vastgestelde bestemmingsplan wordt ter goedkeuring naar Gedeputeerde Staten verzonden. Het bestemmingsplan wordt binnen vier weken gedurende zes weken ter inzage gelegd. Gedeputeerde Staten moeten binnen zes maanden besluiten over de ingebrachte bedenkingen en de goedkeuring van het bestemmingsplan.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83


3 Bijdrage chronische zieken vanaf 2010 anders geregeld De gemeente Utrecht wil mensen met een chronische ziekte en een laag inkomen graag ondersteunen bij extra uitgaven. Vanaf 1 december 2007 konden chronisch zieken met een inkomen tot maximaal tien procent boven bijstandsniveau bij de gemeente Utrecht terecht voor een 'toeslag chronisch zieken'. De hoogte van deze toeslag is ¤ 300,,- per jaar voor mensen onder de 65 jaar en ¤ 150,- per jaar voor mensen van 65 jaar enn ouder. In 2008 is de toeslag chronisch zieken aan 4.700 Utrechters toegekend.

Na twee jaar is de toeslag chronisch zieken geëvalueerd. Hierbij zijn ook de deelnemers aan de regeling betrokken. Uit de evaluatie blijkt dat de kosten die chronische ziekten met zich meebrengen enorm uiteen lopen. De huidige regeling voor chronisch zieken houdt hier geen rekening mee en keert altijd een gemiddeld bedrag uit. Daardoor komt het geld niet altijd terecht waar het nodig is. Daarom stopt de gemeente Utrecht vanaf 2010 met deze regeling.

Vanaf 2010 ondersteunt de gemeente chronisch zieken op een wijze die beter is afgestemd op hun daadwerkelijke zorggebruik. Mensen kunnen dan via de individuele bijzondere bijstand hun kosten terugvragen.

In 2009 geldt de bestaande toeslag chronisch zieken nog onder de huidige voorwaarden. Mensen die vorig jaar al een bijdrage chronisch zieken hebben gehad, ontvangen automatisch hetzelfde bedrag. Hoe nieuwe klanten in 2009 de chronisch zieken regeling kunnen aanvragen maakt de gemeente nog bekend.

Meer informatie: Annemieke Vermeulen, 030 -286 11 55