Ingezonden persbericht


Den Haag, maart 2009
SIS 0903. 165nl

Persinformatie

'Veiligheidsgordel' voor medicijnen: Siemens ontwikkelt met Oostenrijkse apothekersvereniging IT-oplossing ter voorkoming van onjuiste medicatie

Oostenrijkse apothekers kunnen voortaan, met toestemming van de patiënt, een overzicht opvragen van zijn of haar medicatie, ongeacht welke arts de middelen heeft voorgeschreven en door welke apotheek ze zijn verstrekt. Hierdoor wordt het onnodig voorschrijven van medicijnen vermeden en worden wisselwerkingen tussen medicijnen voorkomen. Voor de consument wordt het gebruik van medicijnen veiliger; bovendien wordt aanzienlijk bespaard op de zorgkosten. Apothekers kunnen het door Siemens ontwikkelde programma gebruiken om de voorgeschreven medicatie te controleren en te registreren. De databank en het betreffende programma worden beheerd door het datacenter van de 'Pharmazeutische Gehaltskasse' van de Oostenrijkse apothekersvereniging.

In Oostenrijk bestaat al meer dan drie jaar de zogenoemde e-card, een chipkaart waarop bepaalde persoonsgegevens zijn opgeslagen. Deze e-card is een soort sleutel tot het Oostenrijkse zorgsysteem, waarin artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars via een elektronisch netwerk met elkaar zijn verbonden. Siemens IT Solutions and Services heeft hiervoor de IT-infrastructuur geïmplementeerd.

Nu worden ook de Oostenrijkse apotheken in dit systeem geïntegreerd en voorzien van kaartlezers en computersoftware. Wanneer een patiënt zijn of haar e-card in de apotheek invoert, worden de benodigde medicijnen via de geneesmiddelendatabank gecontroleerd en geregistreerd, ongeacht of ze met of zonder recept verkrijgbaar zijn. Wanneer medicijnen dubbel of nog vaker zijn voorgeschreven, of als er ongewenste wisselwerkingen kunnen optreden, dan geeft het door Siemens ontwikkelde programma een waarschuwing. In een dergelijk geval kan de apotheker in overleg met de arts de medicatie wijzigen voordat problemen kunnen ontstaan.

De voordelen van deze 'veiligheidsgordel voor medicijnen' zijn gebleken bij een anderhalf jaar durend proefproject in Salzburg: bij 175.000 verstrekte medicijnen heeft het systeem in meer dan 26.000 gevallen gewezen op wisselwerkingen en meervoudig voorgeschreven middelen. "Als we de cijfers van Salzburg vertalen voor heel Oostenrijk, dan zou het mogelijk moeten zijn om zo'n 122 miljoen euro aan medicijnkosten te besparen", aldus Heinrich Burggasser, voorzitter van de Oostenrijkse apothekerskamer.

Alleen in de databank is te zien welke medicijnen aan een patiënt zijn verstrekt; hierover worden geen gegevens op de e-card opgeslagen. Met het oog hierop is een gegevensbeschermingscertificaat ontwikkeld, dat inmiddels is getest en goedgekeurd door de Oostenrijkse commissie voor de bescherming van persoonsgegevens.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/persinfo Digital beeldmateriaal is te downloaden van:
www.siemens.com/it-solutions/bilder/e-medication-solution-01 www.siemens.com/it-solutions/bilder/e-medication-solution-02 www.siemens.com/it-solutions/bilder/e-medication-solution-03 www.siemens.com/it-solutions/bilder/e-medication-solution-04