Rijksmuseum van Oudheden

PERSBERICHT
7 maart 2009

'Aphrodites beauty case'
Poederen, smeren en parfumeren in Rijksmuseum van Oudheden

'Aphrodites beauty case' is de titel van de nieuwe mini-expositie met gelijknamige rondwandeling in het Rijksmuseum van Oudheden. Bezoekers ontdekken vanaf 27 maart 2009 hoe in het oude Egypte, Nabije Oosten, de Klassieke Wereld en het vroege Nederland met parfum, cosmetica en schoonheid werd omgegaan.

In 'Aphrodites beauty case', te zien t/m 31 december, staat schoonheid in de oudheid centraal. Toen werd er immers al heel wat gesmeerd, gepoederd en geparfumeerd. De meeste schoonheidsmiddeltjes van nu stonden destijds ook al op de toilettafel. Spiegels, kammen, scheermessen, nagelvijltjes en krultangen ontbraken in geen enkel huishouden.

De expositie bestaat uit sierlijke parfumflesjes van glas, een keur aan antieke toiletartikelen en foto's van boudoirscènes en parfummakers op fresco's uit Pompeï en Egypte. De rondwandeling over de vaste presentaties van het museum voert langs luxe toiletensembles van Romeinse, Griekse en Egyptische dames, afbeeldingen van beeldschone godinnen op Griekse vazen, Etruskische spiegels, cosmeticaflesjes, kohlpotjes en damesportretten. Ook komen de eeuwenoude schoonheidsgeheimen aan bod. Egyptische vrouwen smeerden een mengsel van sesamolie en kalk om hun gezichtshuid zacht en jong te houden. Griekse dames besprenkelden elk lichaamsdeel met een ander geurtje. Romeinen onthaarden zich met vlammetjes uit een olielamp, met hete hars of een epileertang. Ze poetsten hun tanden met een pasta van gemalen puimsteen. Geurende mondpastilles deden de rest. Al die middeltjes en producten werden gemaakt door gespecialiseerde cosmeticafabriekjes en parfumproducenten. Ze droogden, vermaalden en mengden ingrediënten als notenolie, palmolie en olijfolie, rozen, lotusbloemen, algen, halfedelstenen en zelfs vogelnestjes tot anti-rimpelcrème, reukwater en lippenstift. Verpakt in fraaie flaconnetjes en toiletdoosjes vonden de schoonheidsmiddelen gretig aftrek bij begerige klanten. Die betaalden er grif voor.

De route 'Aphrodites beauty case' is gratis verkrijgbaar bij de kassa van het museum. Groepen kunnen ook een thee- of koffie-arrangement (v.a 10 pers.) of een lezing boeken (v.a. 30 pers.). In de zomer worden verschillende parfum-workshops aangeboden (programma vanaf 27 maart op www.rmo.nl).

Foto's © Rijksmuseum van Oudheden

- Dame met spiegel, terracotta, Griekenland, 300 voor Christus.
- Parfumflesje van goud, Romeins, gevonden in Heerlen, 200 na Christus

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Selkit Verberk of Gabriëlle van der Voort, 071-5 163 164 of communicatie@rmo.nl.

'Aphrodites beauty case. Schoonheid in de oudheid' 27 maart t/m 31 december 2009
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
071-5 163 163
www.rmo.nl