Ingezonden persbericht


Persbericht

Glaucoomvereniging benadrukt belang vroegtijdige signalering

Groei glaucoompatiënten exponentieel

Utrecht, 10 maart 2009 - De groei van het aantal patiënten met de oogaandoening glaucoom is exponentieel. Binnen tien jaar is het aantal glaucoompatiënten met 30% toegenomen ten opzichte van het jaar 2000. De Glaucoomvereniging vraagt aandacht voor dit probleem op Wereld Glaucoomdag op 12 maart aanstaande. Vandaag overhandigt de vereniging een petitie aan de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Glaucoomvereniging wil meer bekendheid geven aan de oogziekte en pleit voor vroegtijdige signalering. Volgens de vereniging moet onder meer actief aandacht worden besteed aan de vroegtijdige signalering van glaucoom binnen het consultatiebureau voor ouderen en binnen educatie- en mobiliteitsprogramma's. Ook moet glaucoom worden geagendeerd in het beleid rondom valpreventie. Goed zicht is immers een essentieel uitgangspunt bij het voorkomen van vallen. Zo'n 1.800 ouderen per jaar overlijden aan de gevolgen van een val. Preventie is van groot belang, pleit de vereniging in haar petitie. Zij vindt dat vanuit de overheid innovaties in de oogzorg moeten worden gestimuleerd die een bijdrage kunnen leveren aan vroegtijdige signalering van glaucoom.

Vermijdbare blindheid
Glaucoom is een chronische oogaandoening die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. Hierdoor valt steeds meer van het gezichtsveld weg. De aandoening is een van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare blindheid en treedt veelal op bij mensen van 45 jaar en ouder. In Nederland hebben naar schatting 100.000 mensen glaucoom. Dit zijn mensen die weten dat zij glaucoom hebben. Een grote groep mensen heeft echter glaucoom zonder het te weten. Van de Nederlanders boven de 45 jaar heeft ongeveer 1% glaucoom. Dit percentage stijgt voor mensen boven de 80 jaar tot ongeveer 3%.

Dubbele vergrijzing
Wereldwijd wordt het komende decennium een aanzienlijke toename verwacht van het aantal glaucoompatiënten: 30% ten opzichte van het jaar 2000. Belangrijkste reden van de toename van glaucoom is de dubbele vergrijzing in Nederland. Dubbel, omdat enerzijds méér mensen ouder dan 65 jaar worden. Anderzijds leeft deze groep ook een stuk langer. Een derde reden van groei is dat in Nederland steeds meer mensen wonen die van Afrikaanse afkomst zijn. Deze mensen hebben een sterk verhoogd risico op het krijgen van glaucoom. Ook bestaat de indruk dat mensen van Chinese of Hindoestaanse origine een verhoogd risico hebben.

////Einde persbericht/////