Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeftijd voor aankoop tabak naar 18 jaar

"Een goede stap", zegt Willem Jan Roelofs, voorzitter van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI) in reactie op het Franse voornemen om de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar.

De tabaksfabrikanten van de SSI en de Vereniging Nederlandse Kerftabaksindustrie (VNK) bepleiten al vanaf de invoering van de wettelijke leeftijdsgrens (2003) waarop aan jongeren tabaksproducten mogen worden verkocht, deze te stellen op 18 jaar. Roelofs:" Het gebruik van tabaksproducten brengt risico's met zich mee en dient daarom voorbehouden te zijn aan de volwassen, goed geïnformeerde roker. Wat ons betreft ben je dat vanaf 18 jaar." De in Nederland gehanteerde leeftijdsgrens is thans nog 16 jaar.

De tabaksfabrikanten zien de verhoging naar een wettelijke leeftijd van 18 jaar als een goed instrument om het roken onder jongeren tegen te gaan. Dit kan nog worden versterkt door het toezicht te intensiveren en aan te sluiten bij de wens van de handel om te komen tot strafbaarstelling van de te jonge koper. Roelofs: "Het invoeren van zo'n maatregel doet meer dan talloze dure campagnes kunnen doen in de strijd tegen het jeugdroken. Overheid en politiek kunnen ons aan hun zijde vinden als dit punt op de agenda komt. Minister Klink mag ons op dit punt dan ook beschouwen als een partner in preventie!".

Den Haag, 10 maart 2009