Politie Zaanstreek-waterland

Stand van zaken brandonderzoek politie

Zaandam, 10-03-2009

Stand van zaken brandonderzoek politie

Zaandam, 9 maart 2009,

Direct na de brand in winkelcentrum de Bloemkorf heeft de politie een onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, kan nu alvast geconcludeerd worden dat van eenmechanische of technische oorzaak geen sprake is geweest.

De woensdagnacht en donderdag is ter plekke forensisch onderzoek verricht. Doorinstortingsgevaar kon het feitelijke onderzoek pas vrijdag 6 maart starten. Ook deskundigen van verschillende verzekeringsmaatschappijen waren aanwezig.
Het forensisch team werd ondersteund door twee speurhondengeleiders van het KLPD met speurhonden die zijn getraind in het opsporen van brandversnellende middelen. Via de speurhonden hebben de geleiders geen duidelijke indicatie gekregen voor de aanwezigheid van brandversnellende middelen. Op verschillende plaatsen zijn brandmonsters genomen die door het NFI zullen worden geanalyseerd.De uitslag wordt begin april verwacht. De recherche legt de diverse getuigenverklaringen naast elkaar en zal verder tactisch onderzoek doen.