Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden, 10 maart 2009

Persbericht gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden op zoek naar nieuw stichtingsbestuur wijkpanel Aldlân

De gemeente Leeuwarden moet helaas op zoek naar een nieuw wijkpanel voor de wijk Aldlân. Na uitvoerig overleg met de leden van het huidige bestuur van de Stichting wijkpanel Aldlân heeft de gemeente Leeuwarden geconstateerd dat het stichtingsbestuur van het wijkpanel niet meer functioneert.

De gemeente hecht zeer aan het goed functioneren van panels en het geven van invloed van wijkpanels op het woon- en leefklimaat in de wijk. Panels krijgen hiervoor onder meer wijkpanelbudget. Om wederzijds invloed te kunnen uitoefenen is het belangrijk voor de wijk en de gemeente om er voor te zorgen dat er zo snel mogelijk weer een representatief wijkpanel actief is. Er zal daarom op korte termijn onderzocht worden of er een ander wijkpanel is te formeren.

In augustus 2008 werd duidelijk dat er een probleem was binnen het bestuur van de stichting wijkpanel Aldlân. Vanwege interne verdeeldheid waren er binnen het bestuur van de stichting twee even grote groepen ontstaan, die in de praktijk niet meer samen wilden vergaderen. Hierdoor kwam het panelwerk volledig tot stilstand. Zo werd er geen begroting meer vastgesteld, werden geen besluiten genomen over besteding van de diverse budgetten, werd geen wijkconferentie meer georganiseerd en er kon geen formeel standpunt door het wijkpanel worden ingenomen over vragen die de gemeente aan de wijken voorlegt.

In de periode oktober 2008 - januari 2009 heeft de gemeente Leeuwarden geprobeerd de bestuurscrisis binnen de stichting op te lossen door het voeren van gesprekken met de wijkwethouder, de heer G. Krol, en een aanbod voor mediation door de Stichting Welzijn Leeuwarden. Bij het verkennen van de mogelijkheden voor mediation, bleek dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan tussen de twee groepen binnen het bestuur, die niet meer viel te overbruggen. Hiermee was de stichting wijkpanel Aldlân geen goede gesprekspartner meer voor de gemeente.

De gemeente betreurt de gang van zaken zeer.

Net als wijkpanels in andere wijken in Leeuwarden, is de stichting wijkpanel Aldlân, als zelfstandig functionerend rechtspersoon, dé gesprekspartner voor de gemeente in de wijk Aldlân. De gemeente heeft geen interne bemoeienis met het functioneren van de stichtingen. Wijkpanels bestaan uit bewoners uit de wijk die op geheel vrijwillige basis kosteloos tijd en energie steken in het vertegenwoordigen van de wijk. Belangrijk is dat een wijkpanel representatief is voor de wijk en draagvlak heeft in de wijk.

De stichting wijkpanel Aldlân heeft in het verleden aansprekende resultaten geboekt. Zo was het wijkpanel het eerste panel dat een eigen visie op de wijk heeft gepresenteerd en is zij met de gemeente zeer actief op het gebied van speelplekken en groen in de wijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, telefoon 058-2334002.