Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen zeer teleurgesteld over blijvend reisverbod van Palestijnse mensenrechtenactivist Jabarin

10 mrt 2009 | Minister Verhagen (Buitenlandse zaken) is zeer teleurgesteld dat het reisverbod van de Palestijnse mensenrechtenactivist Jabarin vandaag niet is opgeheven.

"De heer Jabarin heeft als mensenrechtenverdediger buitengewoon goed werk verricht en zou eind deze week naar Nederland reizen om voor dit belangrijke werk de Geuzenpenning in ontvangst te nemen. Het is teleurstellend en zorgwekkend dat hij daartoe nu niet de mogelijkheid krijgt", aldus Verhagen.

Israël legde in 2006 een uitreisverbod op aan Jabarin. Nederland heeft al in een vroeg stadium druk uitgeoefend op Israël om dit verbod ongedaan te maken. Eind 2008 werd bekend dat Jabarin zou worden uitgenodigd om in maart van dit jaar in Nederland de Geuzenpenning in ontvangst te nemen, een prestigieuze mensenrechtenprijs die wordt toegekend door de Stichting Geuzenverzet. Ook na die bekendmaking is Nederland doorgegaan met het opvoeren van de diplomatieke druk om Jabarin de juiste uitreispapieren te laten krijgen.

Israël heeft altijd volgehouden dat Jabarin actief is geweest in een terroristische organisatie. Dat werd vandaag in een uitspraak van het Israëlisch Hooggerechtshof nog eens bevestigd.

Verhagen toonde zich kritisch over die uitspraak: "Zolang het tegendeel niet is bewezen, acht Nederland de heer Jabarin onschuldig. De uitspraak van de Israëlische rechter dat hij lid is of is geweest van een terroristische organisatie is gebaseerd op bewijsmateriaal dat Jabarin en zijn advocaten niet hebben mogen inzien. Er heeft daarom geen deugdelijke verdediging plaats kunnen vinden. Dat is een tekortkoming in de rechtsgang en Nederland kan dus niet vaststellen of hij inderdaad betrokken is geweest bij een terroristische organisatie", aldus Verhagen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl