LLiNK

Rotterdam, 10 maart 2009

-PERSBERICHT-

Commissariaat voor de Media adviseert tot hervatting subsidie LLiNK, voorlopig tot eind april

Het Commissariaat voor de Media heeft vandaag aan de bewindvoerder van LLiNK meegedeeld dat het de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) heeft geadviseerd om de programmasubsidie aan omroep LLiNK in ieder geval tot eind april te hervatten. De bewindvoerder gaat er van uit dat de NPO dit advies zal volgen. In deze periode moet LLiNK laten zien dat ze zich aan het bezuinigingsplan kan houden dat de omroep twee weken geleden bij het Commissariaat had ingediend. Tot 1 april kan LLiNK bovendien verder gaan om de resterende 10.000 leden te werven om in het bestel te blijven. De ledenwerfactiviteiten worden gefinancierd uit de ledeninkomsten. De programmasubsidie mag hier niet voor worden gebruikt.

LLiNK heeft 20 februari uitstel van betaling aangevraagd. Het Commissariaat voor de Media heeft toen de opdracht gegeven om de subsidie voor de programmering tijdelijk stop te zetten. Deze wordt nu weer hervat tot in ieder geval eind april. De aspirantomroep heeft een uitzendvergunning tot september 2010. Volgens bewindvoerder Paul Schaink is het mogelijk de schuld binnen die periode te saneren en nog steeds mooie programma's te maken. LLiNK moet dan wel bezuinigen en de uitgaven goed bewaken.

Opgelucht
Algemeen Directeur Tanja Lubbers: 'LLiNK is natuurlijk opgelucht dat de subsidie tijdelijk is hervat. We zullen er in ieder geval tot eind april, maar ook daarna alles aan doen om te laten zien dat de omroep het vertrouwen waard is. Het zou doodzonde zijn als een omroep als LLiNK zou verdwijnen. Juist nu is het belangrijk dat er oplossingsgerichte programma's over duurzaamheid en globalisering te zien en te horen zijn. We zullen flink moeten bezuinigen om het opgelopen tekort terug te verdienen. Dit houdt in dat een aantal contracten niet verlengd kan worden. Dat is heel erg jammer, want LLiNK is vooral een club enthousiaste, deskundige mensen die zich heel hard inzet voor LLiNK en een betere wereld. Onze medewerkers hebben zelfs in de afgelopen weken vol onzekerheid enorm hard gewerkt om mooie programma's te kunnen uitzenden en alle nieuwe leden te woord te staan. Floortje Dessing heeft vrijwillig een deel van haar salaris ingeleverd. We vechten samen voor het voortbestaan van LLiNK'

Voorwaarden
Er zijn een paar voorwaarden aan het hervatten van de subsidie gesteld. LLiNK moet er voor zorgen dat de geplande radio en tv-uitzendingen in deze periode ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden, en de programmasubsidie mag niet voor andere doelen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld ledenwervingsacties. Verder moet LLiNK op korte termijn bij het Commissariaat een nader reorganisatieplan annex businessplan presenteren voor de resterende periode van de lopende uitzendvergunning, die afloopt op 1 september 2010. Dit ter uitwerking van de begroting die twee weken geleden werd ingediend. Uit dat plan moet blijken dat voldoende bezuinigingen plaatsvinden voor een sluitende exploitatie en het terugverdienen van het in 2008 ontstane tekort op de NPO gelden. Verder moet eruit blijken dat niettemin de continuïteit van LLiNK in organisatorische zin zal zijn gewaarborgd. Tenslotte moet voldoende aannemelijk zijn dat aan het eind van de rit ook de 'gewone' schuldeisers in de surseance van betaling nog een redelijk deel van hun openstaande rekeningen terugzien. Naar verwachting half april zal het Commissariaat het besluit nemen over de verdere financiering na 1 mei. Hierin wordt meegenomen of LLiNK per 1 april de benodigde 150.000 leden heeft gehaald.

Nog 10.000 leden
LLiNK heeft nu in totaal 140.000 leden en is dus hard op weg naar de vereiste 150.000 leden om ook na 2010 iedereen te inspireren met programma's voor en over een betere wereld. Tanja Lubbers: 'We merken dat Nederland ons massaal steunt. Hoe meer leden we op 1 april hebben, hoe sneller we ook onze financiële problemen kunnen oplossen. Ik hoop daarom dat iedereen ons blijft steunen. Voor ons wordt het dus nu echt LLiNK om de resterende 10.000 leden binnen te halen voor 1 april zonder dat we nog campagne op tv en radio kunnen voeren. Op de website van LLiNK is vanaf vandaag live te zien hoeveel leden we nog binnen moeten halen.'

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---


Noot voor de redactie,