Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat uitspraak Europees Hof over Turkse dienstverleners - Inbreng
dinsdag 10 maart 2009
Inbreng Sietse Fritsma tijdens het spoeddebat over een uitspraak van het Europees Hof op grond waarvan Turkse dienstverleners zonder visum naar Nederland kunnen komen.

Vz,

We zijn onlangs weer verrast door een nieuwe uitspraak van het Europees Hof, die grote gevolgen heeft voor migratie naar Nederland!

Negatieve gevolgen wel te verstaan...

Het Europees Hof heeft namelijk bepaald dat Turken geen visum nodig hebben om in Duitsland diensten te verrichten! Door het associatieverdrag, dat de oorspronkelijke 6 EEG landen met Turkije hebben gesloten, gelden voor de toelating van Turkse dienstverleners de regels zoals die waren in 1973.

Dat geldt dus ook voor Nederland!

Want Nederland stelde pas per 1 november 1980 een visumplicht in voor Turken, nadat Frankrijk en Duitsland dat eerder hadden gedaan. Daarom moet ook Nederland door de uitspraak van het Europees Hof de deur open zetten voor Turkse dienstverleners, die hier dus zonder visum naartoe kunnen komen.

Vz,

Dit is in één woord rampzalig!

Het zal de schadelijke massa-immigratie een extra impuls geven, en dat kan onze samenleving absoluut niet gebruiken. Dat we een forse toestroom van Turken kunnen vrezen wordt overigens bevestigd door de Turken zelf. Zij zeggen: als zakenlieden straks geen visum meer nodig hebben om naar West Europa te gaan, dan hebben we zeventig miljoen zakenlieden in Turkije. En omdat het begrip dienstverlener wel heel erg ruim is, zal de migratiestroom nauwelijks zijn in te perken en zal ook het misbruik van de regels nauwelijks zijn in te perken.

Ik wil vragen of het kabinet zich dit realiseert?

Turken die hier eenmaal zonder visum naartoe zijn gereisd, zullen natuurlijk ook graag in Nederland willen blijven als hun tijdelijke verblijf erop zit. We zullen dus te maken krijgen met stapels verblijfsaanvragen, met extra tijdrovende en geldverslindende vertrekprocedures, en met extra illegaliteit!

Ik wil vragen of het kabinet zich ook dat realiseert?

Vz,

De uitspraak van het Europees Hof is ook verschrikkelijk nieuws voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs, kappers, monteurs, en alle andere dienstverleners of zelfstandigen. Zij dreigen nu ongelimiteerde concurrentie te krijgen van Turken.

Dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Met vrij verkeer van diensten wordt Turkije gewoon al half EU lid gemaakt en dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Ik roep het kabinet daarom op om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat Turkse dienstverleners niet onbelemmerd naar Nederland kunnen komen. En als dat bijv. alleen kan door het associatieverdrag met Turkije te wijzigen, dan roep ik het kabinet op om daar op aan te sturen!

Maar onderneem in ieder geval z.s.m actie om het dreigende gevaar af te wenden.

En ik verwacht nu wel een duidelijker stellingname van het kabinet, dan is verwoord in de totaal nietszeggende brief die het kabinet over deze kwestie heeft gestuurd!

Tenslotte vz, wil ik ook vragen hoe groot het kabinet het risico inschat dat de visumplicht als gevolg van de uitspraak niet alleen vervalt voor Turkse dienstverleners, maar ook voor Turkse dienstenafnemers zoals Toeristen!

Dat zou de zaak nog veel erger maken natuurlijk.

En als voor Turkse dienstverleners nu de regels uit 1973 gelden, geldt dat misschien ook voor andere categorieën migranten en voor andere typen verblijfsrecht?

Graag helderheid.

De PVV houdt in ieder geval z'n hart vast...