Gemeente Hilversum

Inburgering

MEEDOEN BEGINT MET TAAL

Wilt u werken en zelf uw geld verdienen? Alleen naar de dokter kunnen gaan? Uw kinderen kunnen helpen met hun huiswerk? Of ze kunnen voorlezen uit een boek? Dan is het belangrijk dat u de Nederlandse taal leest en spreekt. Maar ook dat u weet hoe we in Nederland samenleven. `Inburgeren' wordt dat ook wel genoemd. Inburgeren maakt het mogelijk om aan de samenleving mee te doen. Om een stapje verder te komen. Bovendien kunt u na inburgering vrijwel zeker in Nederland blijven en de Nederlandse nationaliteit krijgen. Op www.ind.nl leest u daar meer over. Als u dat wil, helpt de gemeente Hilversum u graag op weg! Meedoen aan inburgering begint met een gesprek met één van de klantmanagers van Wisselwerk Gooi Zuid, afdeling inburgering, bereikbaar op telefoonnummer 035-6292700 (werkdagen tussen 10.30 uur en 12.30 uur).

Moet ik inburgeren?

Tijdens het kennismakingsgesprek peilt de klantmanager uw behoeften en kansen. Daarna maakt hij of zij in overleg met u een plan van aanpak. Onderdeel daarvan kan een inburgeringscursus zijn. Samen met uw klantmanager bepaalt u wat voor u de meest geschikte manier is om de Nederlandse taal te leren. U kunt dan de cursus volgen, veel oefenen en voor het examen slagen. Ook kan uw klantmanager u helpen met het vinden van een cursus, stage of werk naast de inburgering. De klantmanager vertelt u ook waar u terecht kunt voor cursussen bij u in de buurt, hoe de cursus gaat en hoe u zich voor een cursus kunt aanmelden. Komt u niet in aanmerking voor een inburgeringscursus, dan kunt u zelf de taal leren en daarna het inburgeringsexamen doen. Of u kiest een inburgeringscursus die u zelf betaalt. Soms kunt u hiervoor geld lenen bij de IB-groep .

Meedoen begint met taal

U kunt de taal leren door een inburgeringscursus te volgen. U gaat dan naar school en leert de Nederlandse taal. En u leert over Nederland. Daarnaast oefent u met de taal. Bijvoorbeeld door mee te doen aan activiteiten in uw wijk. Of door te gaan sporten of muziekles te volgen. U leert het snelst door veel te oefenen en te praten met anderen die al Nederlands spreken, bijvoorbeeld een `taalmaatje'. Dat is iemand die niet alleen helpt om de taal te leren, maar u ook helpt bij de toepassing daarvan. Denk daarbij aan het aanvragen van een bankpas of een gesprek bij de dokter. Er zijn verschillende soorten inburgeringscursussen. Samen met de gemeente bekijkt u welke inburgeringscursus u het beste kunt doen. Het inburgeringsexamen bestaat uit een praktijkdeel en een toets. De toets bestaat uit de onderdelen `k ennis van de Nederlandse Samenleving', `toets gesproken Nederlands' en `elektronisch praktijkexamen'. De praktijkopdrachten gaan over `werk' en over `opvoeding, gezondheid en onderwijs'. In overleg met de klantmanager kiest u de richting die het best bij u past. De inburgeringscursus wordt afgesloten met een examen. Als u slaagt voor het inburgeringsexamen dan krijgt u een diploma. Het diploma is het bewijs dat u de taal goed genoeg spreekt, leest en schrijft. En ook het bewijs dat u bent ingeburgerd.

Vrijstelling?

Als u denkt dat u al voldoende Nederlands spreekt, kunt u een korte vrijstellingstoets doen. Slaagt u voor deze toets, hoeft u geen inburgeringsexamen te doen. De toets kunt u doen bij de IB-groep (www.inburgeren.nl). Er zijn nog andere situaties waarin u niet hoeft in te burgeren. U kunt hierover meer informatie krijgen bij klantmanagers van Wisselwerk Gooi Zuid, afdeling inburgering. Zij zijn telefonisch te bereiken op werkdagen tussen 10.30 uur en 12.30 uur.

Wilt u een voorbeeld zien van het examen? Klik dan hier