( BW)(UNIVERSITY-OF-COPENHAGEN) Universiteit van Kopenhagen: klimaatwetenschappers zullen vergaderen in Kopenhagen van 10 tot 12 maart 2009 om hun hulp te verlenen aan de New Climate Deal, het nieuwe klimaatprogramma


KOPENHAGEN, Denemarken--(BUSINESS WIRE)--Dec 12, 2008--

Met de sluitingssessies van de jaarlijkse top van de Verenigde Naties (VN) over klimaatwijziging - de Conferentie van Partijen (CoP14) - vandaag in Poznan is het duidelijk geworden dat er nog steeds aanzienlijke verschillen moeten worden geadresseerd, voordat een overeenkomst kan worden bereikt over de aanpak van klimaatwijziging tijdens de VN-conferentie over klimaatwijziging (COP15) volgend jaar in december in Kopenhagen.

De internationale beleidsvoerders en politici krijgen echter een hand toegestoken. Zoals nooit eerder gezien, zullen klimaatvorsers uit meer dan 70 landen volgend jaar in maart bijeenkomen om een broodnodige stand van zaken van de wetenschap inzake klimaatverandering te geven. De conferentie krijgt de titel 'Climate Change: Global Risks, Challenges & Decisions' (klimaatverandering: internationale risico's, uitdagingen en beslissingen) en zal plaatsvinden in Kopenhagen in Denemarken van 10 tot 12 maart 2009 (www.climatecongress.ku.dk).

Het belang van het werk van het congres kan niet beter worden aangetoond dan door de aanwezigheid van IPCC-voorzitter (Intergovernmental Panel on Climate Change, de VN-organisatie opgericht n.a.v. de risico's van klimaatverandering) en Nobelprijslaureaat dr. R.K Pachauri. Dr. Pachauri zal de conferentie in Kopenhagen toespreken, net als Lord Nicholas Stern van de London School of Economics, José Manuel Barosso, president van de Europese Commissie en de Deense eerste minister Anders Fogh Rasmussen.

"Dit is dé kans voor de wetenschapswereld om de hoogdringendheid van de klimaatverandering te beschrijven. De uitdagingen zijn zo groot, dat wij er moeten zijn en de politici moeten helpen te begrijpen wat er aan de hand is", aldus professor Katherine Richardson, vicedecaan van de universiteit van Kopenhagen en voorzitter van de wetenschappelijke stuurgroep voor de conferentie. "De interesse voor dit gebeuren tot vandaag is enorm. De conferentie zal geweldig en groot zijn."

Klimaatwetenschappers, waaronder prof. John Schellnhuber, PIK, Potsdam, prof. Dan Kammen, Berkeley, prof. William D. Nordhaus, Yale, en prof. Diana Liverman, Oxford, zullen bijeenkomen om aan beleidsvoerders en politici de inbreng van de wetenschapswereld te verstrekken, voordat een nieuwe klimaatovereenkomst wordt gesloten tijdens de VN-conferentie voor klimaatverandering in Kopenhagen in december 2009. De bevindingen zullen worden gepubliceerd in een beknopt syntheseverslag van de recentste kennis op het vlak van klimaatverandering en de maatregelen die kunnen worden genomen. Het verslag zal worden verspreid onder alle deelnemers aan de VN-conferentie voor klimaatverandering volgend jaar in december.

In 57 afzonderlijke sessies zullen wetenschappers uit ruim 70 landen het hele spectrum van de wetenschap over klimaatverandering adresseren, inclusief de momenteel bekende technologische en politieke mogelijkheden om de klimaatverandering te milderen. Meer dan 1.400 samenvattingen zijn ingediend voor toevoeging aan het programma. Een coalitie van tien gerenommeerde universiteiten onder de IARU (International Alliance of Research Universities) staat achter het evenement. Leden van de IARU zijn de universiteit van Kopenhagen, Yale-univeit, UC Berkeley, University of Oxford, University of Cambridge, de universiteit van Tokio, de universiteit van Peking, de National University of Singapore, ETH Zürich en de Australian National University.





CONTACT:



Edelman
Mark Grundy, +1 212-819-4882
mark.grundy@edelman.com
of
Nathan Strauss, +1 212-704-4573
nathan.strauss@edelman.com
of
Klimaatbureau, universiteit van Kopenhagen,
afdeling Communicatie
Morten Jastrup, +45 6116 3233
morten.jastrup@gmail.com
of
Charlotte Brix Andersen, +45 28754101
CHBA@adm.ku.dk