Gemeente Lelystad

Vlag van Tibet wappert op stadhuis

Als steunbetuiging aan het Tibetaanse volk wordt op dinsdag 10 maart bij een aantal gemeentehuizen in Nederland de Tibetaanse vlag naast de Nederlandse vlag gehesen. Ook op het stadhuis van Lelystad wappert de vlag.

50e herdenking

Gemeente Lelystad toont hiermee haar solidariteit aan het Tibetaanse volk. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Tibetaanse volksopstand tegen de Chinese bezetting begon, op 10 maart 1959 in Lhasa. De Dalai Lama en vele Tibetanen vluchtten naar India. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 zijn er in Tibet weer protesten uitgebroken, om gehoord te worden door de Internationale gemeenschap.

Geweldloze strijd

De solidariteitsactie is ook een solidariteitsbetuiging met de geweldloze strijd van het Tibetaanse volk. De actie is er op gericht om samen met Chinese autoriteiten tot een oplossing te komen van de Tibet kwestie. De Tibetaanse regering in ballingschap vraagt om voortzetting van de dialoog met China met het voorstel van autonomie voor Tibet binnen de volksrepubliek China.
Gemeentehuizen

Bijna 2000 Europese steden en gemeenten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, België, Kroatië en andere landen, hebben de voorgaande jaren op 10 maart de Tibetaanse vlag uitgestoken op de gemeentehuizen.

---