Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lezing over de gevolgen van de Israelische verkiezingen

26 feb 2009 | Op woensdag 11 maart verzorgt NRC-redacteur Carolien Roelants een lezing over de gevolgen van de Israelische verkiezingen van 10 februari. De lezing maakt deel uit van de reeks `DAM naar Buiten' van de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten. De toegang is gratis.

Lezing: `Vrees voor de vrede: de gevolgen van de Israëlische verkiezingen voor het Midden-Oosten' door Carolien Roelants.

De Israëlische parlementsverkiezingen, die op 10 februari werden gehouden, zullen verstrekkende gevolgen hebben voor Israëli's, Palestijnen, het Midden-Oosten en voor de internationale vrede en veiligheid, die door het conflict in het Midden-Oosten worden bedreigd. De uitslag van de verkiezingen is een duidelijke ruk naar rechts: de Israëlische bevolking lijkt voor de harde hand gekozen te hebben. Hoe dat uit gaat werken is echter nog lang niet duidelijk. De centrumrechtse partij Kadima van Tzipi Livni, die voorstander is van een tweestatenoplossing, heeft een nipte overwinning behaald, maar Benjamin Netanyahu's Likud haalde maar één zetel minder en een coalitie zonder Likud lijkt nauwelijks mogelijk. Door de forse verkiezingswinst heeft nu ook Avigdor Liebermans Yisrael Beitenu een gewichtige plaats op het Israëlische politieke toneel verworven. Welke coalities kunnen worden gevormd en wat zijn de perspectieven daarvan voor de regio? Wat zou een centrumrechtse regering betekenen voor het onderhandelingsproces met de Palestijnen? En voor het bredere Midden-Oosten Vredesproces? Wat kunnen de gevolgen zijn voor de Midden-Oostenpolitiek van de nieuwe Amerikaanse regering? Hoe zullen de andere landen in de regio zich opstellen? In haar lezing zal Carolien Roelants spreken over de gevolgen van de Israelische verkiezingsuitslag.

Deze bijeenkomst is de zeventiende in een reeks lezingen, georganiseerd door de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten. De lezing zal plaatsvinden op woensdag 11 maart in De Rode Hoed te Amsterdam, Keizersgracht 102, 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) tot 21.30 uur, met aansluitend een borrel. De toegang is gratis.

Carolien Roelants is al jaren als redacteur Midden-Oosten verbonden aan NRC Handelsblad. Ze schreef het boek Iran achter de schermen en was co-auteur met NRC correspondent Thomas Erdbrink van Amerika, welkom in jullie graf: Irak achter de schermen.

Meer informatie


* Meld u aan voor deze DAM-lezing via DAM@minbuza.nl


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl