Gemeente Schouwen-Duiveland


Presentatie Archeologiebeleid

Publicatiedatum: 09 maart 2009
Datum laatst gewijzigd: 09 maart 2009

Persbericht

Datum

6 maart 2009

Wethouder R.J. van der Wekken, telefoon 0111 452 100; 452 376

GEMEENTE SCHOUWEN-DUIVELAND HOUDT ARCHEOLOGIEBELEID TEN DOOP

Zierikzee. Woensdag 11 maart presenteert de gemeente Schouwen-Duiveland haar nieuwe archeologiebeleid. Dit beleid is neergelegd in een archeologieboek.

Wethouder R.J. van der Wekken overhandigt woensdag 11 maart om 13.40 uur het eerste exemplaar van dit boek aan drs. H. van Waveren, gedeputeerde van de provincie Zeeland. Deze overhandiging speelt zich af in de Burgerzaal van het gemeentehuis , Laan van St. Hilaire in Zierikzee.

De gemeente Schouwen-Duiveland is de eerste gemeente in Zeeland die over een volledig eigen archeologiebeleid beschikt. Dit nieuwe archeologiebeleid biedt de gemeente de mogelijkheid

om te bepalen hoe er met dit verleden, dat opgeslagen ligt in de bodem, wordt omgegaan .

Het nieuwe archeologiebeleid geeft onder meer aan:
* hoe archeologie in de verschillende bestemmingsplannen wordt opgenomen;

* wanneer archeologisch onderzoek wel en niet verplicht is;
* aan welke eisen archeologisch onderzoek moet voldoen;
* in welke gebieden wel en waar geen archeologisch onderzoek nodig is

Volgens de Wet op de archeologische monumentenzorg moet iedere gemeente over een eigen archeologiebeleid beschikken.

Eind 2004 is een begin gemaakt met het opstellen van het archeologiebeleid door het bureau Past2Present, een archeologisch onderzoeksbureau. Dit beleid is in 2 fasen tot stand gekomen. De eerste fase bestond uit een inventarisatie van het aanwezige en te verwachten archeologische erfgoed. Deze fase is in 2005 afgerond. De tweede fase richtte zich op het opstellen van het archeologiebeleid. Deze inventarisatie heeft geleid tot een schat aan informatie die verwerkt is in achtereenvolgens een archeologiebeleid met een archeologische verwachtingenkaart voor het buitengebied en de archeologische waarden- en verwachtingskaarten voor de historische kernen.

De raad heeft het archeologiebeleid met de archeologische verwachtingenkaart voor het buitengebied vastgesteld op 28 februari 2008 en de archeologische waarden en verwachtingskaarten voor de historische kernen op 18 december 2008.Door het archeologiebeleid van de gemeente Schouwen-Duiveland te verankeren in de bestemmingsplannen kunnen burgers en/of bedrijven bij de aanvraag voor een bouwvergunning, sloopvergunning of aanlegvergunning te maken krijgen met vragen over archeologie.