Gemeente Nijmegen

Brandweer oefent in Willemskwartier


09/03/2009

Brandweer Nijmegen houdt op woensdag 11 maart om 14 uur een oefening in een aantal slooppanden in het Willemskwartier. Op de plek waar het nieuwe voorzieningenhart wordt gebouwd, wordt een binnenbrand met veel rook gedemonstreerd, met `slachtoffers'.

De demonstratie is gekoppeld aan een voorlichtingsbijeenkomst, die medewerkers van de brandweer die ochtend geven op basisschool Groot Nijeveld. Doel is kinderen en hun ouders informatie geven over nut en noodzaak van rookmelders en over het zogenaamde vluchtplan. Hierin staan afspraken die bewoners met elkaar maken over wat te doen als er brand uitbreekt.
Tijdens de oefening geven brandweermedewerkers uitleg aan de omstanders over de inzet.

De oefening is georganiseerd in overleg tussen de school en de gemeente Nijmegen -waar de brandweer onderdeel van uitmaakt- en heeft een dubbel doel. Zo wil open wijk school Groot Nijeveld kinderen, ouders en wijkbewoners meer met elkaar in contact brengen en gezamenlijk activiteiten organiseren. De activiteit van Brandweer Nijmegen past hier goed in. Eén van de speerpunten van de brandweer is namelijk bewoners bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van veiligheid in de woon- en leefomgeving. Door de kinderen erbij te betrekken, worden ouders vanzelf meegenomen in het verhaal. De brandweer heeft inmiddels diverse Nijmeegse basisscholen bezocht.