Milieudienst Rijnmond

Nieuw vergunningtraject Huntsman

11.03.2009 09:30


Het bedrijf Huntsman start op advies van de DCMR Milieudienst Rijnmond een milieueffectrapportage (m.e.r.)-beoordelingsprocedure in het kader van de revisievergunningaanvraag van het bedrijf. De beoordelingsprocedure wijst uit of Huntsman alsnog een milieueffectrapport (MER) moet opstellen of niet.

Huidige situatie

Maarten de Hoog, directielid DCMR Milieudienst Rijnmond: "De capaciteiten van de verschillende productieonderdelen liggen ieder voor zich onder de wettelijke norm voor een
m.e.r.-beoordelingsprocedure. Het totaal van de productieonderdelen ligt ver boven de wettelijke norm. In eerste instantie is daarom besloten geen m.e.r.-beoordelingsprocedure te starten. Door een zienswijze op de ontwerpbeschikking hebben wij hier nog eens goed naar gekeken en geconstateerd dat in dit geval het beter is het totaal van de verschillende onderdelen als uitgangspunt te nemen. Dan is het wel nodig om een m.e.r.-beoordelingsprocedure te starten. Daarom starten we een nieuw vergunningtraject." In de m.e.r.-beoordelingsprocedure moet de provincie Zuid-Holland besluiten of al dan niet een MER moet worden opgesteld. Dat is afhankelijk van de verwachte milieueffecten van de fabriek.

Eind april

Deze nieuwe m.e.r.-beoordelingsprocedure wordt eind april 2009 door de provincie Zuid-Holland afgerond. De procedure wijst uit of Huntsman alsnog een MER moet opstellen of niet. Een MER beschrijft de milieueffecten van de bedrijfssituatie. Is er geen MER nodig dan kan het bedrijf meteen een nieuwe revisievergunning aanvragen. Als er wel een MER nodig is dan wordt dit voorafgaand aan de vergunningaanvraag opgesteld.

Inzage

Wanneer een MER wordt opgesteld, dan komt (eerst) het MER ter inzage te liggen. Wanneer geen MER wordt opgesteld dan komt de nieuwe ontwerp-revisievergunning ter inzage. Ook ligt dan het besluit op de m.e.r.-beoordelingsprocedure ter inzage. De exacte data van ter inzage legging worden tijdig via de Brielsche Courant en Botlek 1 gecommuniceerd. De stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis van Rozenburg, Brielle en Bernisse en bij de Bibliotheek (Hoogstraat 110) Rotterdam en bij de DCMR ('s-Gravelandseweg 565 Schiedam). Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen dan opnieuw reageren op de stukken. Zienswijzen tegen het besluit op de m.e.r.-beoordelingsprocedure kunnen alleen tijdens de ter inzage legging van de ontwerp-revisievergunning worden ingebracht.

Achtergrond

De revisievergunning van Huntsman stamt uit 1995. Tussen 1995 en 2006 heeft het bedrijf op basis van deze vergunning een aantal meldingen (aanvullingen) ingediend. In 2006 vroeg het bedrijf een nieuwe revisievergunning aan. Deze revisievergunning is verleend op 3 juli 2007 en nietig verklaard op 13 augustus 2008 door de Raad van State omdat de data van de ter inzage legging van de
ontwerp-revisievergunning door de DCMR niet waren gepubliceerd in de Brielsche Courant.

De huidige productiecapaciteit van Huntsman valt binnen de bestaande revisievergunning uit 1995 die nu in werking is.

Communicatie, Pascale van Knippenberg, telefoon 010 246 84 53