Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over toenemende aantal politieke benoemingen

9 maart 2009

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) over het groeiende aantal politieke benoemingen.


1. Vraag

Kent u het bericht dat veel bewindslieden partijgenoten aanstellen als woordvoerder in plaats van neutrale ambtenaren?


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Hoeveel woordvoerders zijn er in deze kabinetsperiode aangesteld als woordvoerder en hebben dezelfde politieke kleur als hun minister of staatssecretaris?


2. Antwoord

Gegevens met betrekking tot een politieke overtuiging worden bij ambtelijke benoemingen in de rijksdienst niet geregistreerd.


3. Vraag

Hoe vinden de sollicitatieprocedures voor dit soort functies plaats? Is het waar dat de hand gelicht wordt met de objectiviteit tijdens deze sollicitatieprocedures en dat de publicatie van vacatures «voor de vorm» plaatsvindt zoals ingewijden beweren?

3. Antwoord

De sollicitatieprocedures zijn open en transparant. Een vacature wordt bekend gemaakt. Alle reacties worden zorgvuldig bekeken. Er volgen gespreksrondes met diverse kandidaten. Indien nodig wordt het sollicitatieproces ondersteund door een assessment.


4. Vraag

Welke gevolgen heeft deze praktijk voor de uitoefening van het beroep door deze woordvoerders? Wat vindt u van de opvatting van hoogleraar staats- en bestuursrecht Zijlstra dat woordvoerders enkel het beleid van hun bewindspersonen objectief moeten verwoorden? Wordt daaraan onder alle omstandigheden voldaan?

4. Antwoord

Het beroep van woordvoerder wordt met grote integriteit uitgeoefend. Woordvoerders verwoorden het beleid van hun bewindspersonen objectief.


5. Vraag

Welke maatregelen neemt u om politieke benoemingen van woordvoerders te voorkomen en om de objectieve uitoefening van het beroep van woordvoerders te garanderen?

5. Antwoord

Zie antwoord op vragen 3 en 4. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties