Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Uitvoering amendementen subsidiering politieke partijen

10 maart 2009

Geachte Voorzitter,

Bij de behandeling van de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn door de Tweede Kamer twee amendementen aangenomen die zien op de subsidiering van politieke partijen:


1. Amendement om middelen toerusting (kandidaat-)gemeenteraadsleden in te zetten via politieke partijen en hun scholingsinstituten .
2. Amendement om middelen ten behoeve van opkomstbevordering bij verkiezingen voor een deel in te zetten via politieke partijen .

Hierbij bericht ik u over de wijze waarop de amendementen worden uitgevoerd. Waar het betreft de lokale partijen reageer ik hiermee tevens op uw verzoek om een reactie op de brief van de Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) d.d. 12 januari 2009 inzake de subsidiëring van lokale politieke partijen (Vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kenmerk 2009Z01273/2009D05887 2009Z0I078)


1. Amendement toerusting (kandidaat-)gemeenteraadsleden Dit amendement stelt dat de toerusting van (kandidaat-) gemeenteraadsleden in de eerste plaats een taak is van politieke partijen en hun scholingsinstituten. Het amendement beoogt daartoe middelen in te zetten via politieke partijen en hun scholingsinstituten. Het amendement betreft een bedrag van EUR 400.000.

In de tekst van het amendement wordt gesproken over de toerusting van (kandidaat-) gemeenteraadsleden. Bij de behandeling van het amendement is gesteld dat dit ook betrekking dient te hebben op gemeenteraadsleden van lokale politieke partijen. Ook lokale politieke partijen willen hun raadsleden met scholing kunnen ondersteunen. Om dit mogelijk te maken zal het bedrag niet via de Wet subsidiëring politieke partijen (Wspp) aan de politieke partijen worden toegekend, maar wordt een aparte subsidieregeling in het leven geroepen op grond waarvan politieke partijen subsidies kunnen aanvragen. Op die manier kunnen ook lokale politieke partijen voor de subsidie in aanmerking komen. De subsidieregeling zal zo worden vormgegeven dat het budget wordt verdeeld naar rato van de raadszetels van alle politieke partijen die (tijdig) een aanvraag hebben ingediend. De hoogte van het subsidiebedrag per partij is dus afhankelijk van het aantal politieke partijen dat een beroep op de subsidieregeling doet.

Invoering van de subsidieregeling betekent dat een einde komt aan de discussie over de subsidiering van lokale politieke partijen door de Rijksoverheid. Ook lokale politieke partijen kunnen immers een beroep op de regeling doen.


2. Amendement opkomstbevordering verkiezingen Dit amendement wil middelen voor de opkomstbevordering bij verkiezingen via politieke partijen inzetten. Gesteld wordt dat de opkomst bij verkiezingen niet alleen kan worden bevorderd door algemene publiekscampagnes, maar ook door politieke partijen. Het amendement betreft een bedrag van EUR 500.000.

De Wspp biedt politieke partijen de mogelijkheid de toegekende subsidie te gebruiken voor diverse activiteiten. Ook de informatievoorziening aan kiezers en activiteiten in het kader van verkiezingscampagnes behoren tot de subsidiabele doelen.

Ik wil dan ook voorstellen om het bedrag wat met dit amendement gemoeid is aan het budget van de Wspp toe te voegen en het bedrag via deze wet aan de politieke partijen te doen toekomen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

Mevrouw dr. G. ter Horst Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties