FrieslandCampina


Arla Foods heeft voornemen Friesland Foods Fresh Nijkerk te kopen

Amersfoort, Nederland11 maart 2009

Arla Foods amba en Koninklijke FrieslandCampina N.V. hebben een principe overeenkomst bereikt over de overname door Arla Foods van alle aandelen in Friesland Foods Fresh Nijkerk. De voorgenomen koop omvat de dagverse zuivelactiviteiten, de activa (gebouwen, machines e.d.) en de merken Breaker, Milk&Fruit en Kwarkyoghurt. Voor gebruik van het merk Friesche Vlag is een licentieovereenkomst voor een periode van 10 jaar gesloten voor dagverse zuivel in Nederland. Ook het merk Melkunie (van het voormalige Campina) maakt deel uit van de overeenkomst. Het is de verwachting dat overname in het tweede kwartaal van 2009 kan worden afgerond. De levering van boerderijmelk aan de productielocatie in Nijkerk wordt door FrieslandCampina gegarandeerd tot 1 januari 2017. De overdracht van de activiteiten van Friesland Foods Fresh aan Arla Foods is onder meer afhankelijk van instemming van de Europese Commissie.

Friesland Foods Fresh in Nijkerk produceert melk, karnemelk, yoghurts, vruchtenyoghurts, Kwarkyoghurt, vla's, pappen, Milk&Fruit en Breaker. In Nijkerk, worden de dagverse zuivelproducten geproduceerd onder het merk Friesche Vlag en voor huismerken van supermarkten. Bij Friesland Foods Fresh in Nijkerk werken 500 medewerkers, waarvan 150 uitzendkrachten. De omzet bedroeg in 2007 215 miljoen euro.

Arla Foods' ceo Peder Tuborgh: "Deze overname is een zeer belangrijke stap voor Arla Foods. Nederland wordt een nieuwe kernmarkt voor ons bedrijf. Wij zijn blij dat wij deze overeenkomst met Royal FrieslandCampina hebben kunnen sluiten. Deze stelt ons in staat toe te treden tot een zuivelmarkt met een rijke traditie. Wij zijn ervan overtuigd dat we de Nederlandse consument veel te bieden hebben. De overname past goed in onze strategie om op het gebied van zuivel de voorkeursproducent voor consumenten in Noord-Europa te worden. Wij respecteren de rechten en plichten uit de huidige arbeidsovereenkomsten met de medewerkers in Nijkerk en hebben het voornemen de activiteiten op dezelfde wijze voort te zetten."

Cees `t Hart, ceo van Royal FrieslandCampina is verheugd over de overeenkomst met Arla Foods: "Het is belangrijk dat wij, binnen enkele maanden na de fusie tussen Friesland Foods en Campina, deze overeenstemming over de overname van onze activiteiten in Nijkerk door Arla Foods hebben kunnen sluiten. Met de voorgenomen verkoop aan Arla Foods wordt Friesland Foods Fresh onderdeel van een solide zuivelonderneming. Hiermee verwachten te voldoen aan de eis van de Europese Commissie van blijvende concurrentie op de Nederlandse markt voor dagverse zuivel gezien het belang van klanten, medewerkers en leveranciers."

De definitieve afronding van de overdracht van de activiteiten van Friesland Foods Fresh aan Arla Foods is afhankelijk van instemming van de Europese Commissie, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en het advies van de ondernemingsraad van Friesland Foods Fresh in Nijkerk. De overnameprijs wordt niet bekend gemaakt.

De Europese Commissie stemde op 17 december 2008 in met de fusie tussen Friesland Foods en Campina op voorwaarde dat onder meer de dagverse zuivelactiviteiten in Nijkerk zouden worden verkocht om een te sterke positie van Friesland Campina op de Nederlandse markt voor dagverse zuivel te voorkomen.