OnderwijsPioniers steunt 15 slimme ideeën van docenten

11/03/2009 10:40

CAOP

Vandaag zijn 15 vernieuwende ideeën van docenten geselecteerd om hun eigen school te verbeteren. Zij krijgen steun van OnderwijsPioniers, een nieuw initiatief van Stichting Nederland Kennisland en het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Elk idee krijgt 5.000 euro en begeleiding om het idee te realiseren. Onder de geselecteerde voorstellen bevinden zich een digitale oplossing voor leerlingenzorg, een denktank van docenten en een experiment met flexibele onderwijstijden.

'Wat zou jij veranderen aan jouw onderwijsomgeving als je schoolbestuurder of minister was?'. Dat was de vraag die docenten op een beperkte groep basisscholen door heel Nederland voorgelegd kregen. Kennisland en het SBO zijn van mening dat leerkrachten vaak zelf uitstekend weten hoe de school slimmer kan werken. Zij zijn de potentiële vernieuwers. 'Als een school die gedachtegang honoreert, zijn er drie voordelen. Het onderwijs verbetert, de leerkracht werkt met meer plezier en de werkdruk neemt af.'

Het doel van OnderwijsPioniers is docenten de kans te geven zelf een rol te spelen bij het ontwikkelen en verbeteren van hun school. De vijftien uitgewerkte ideeën worden verspreid. OnderwijsPioniers promoot daarmee vernieuwing van onderop en laat zien dat dit bij de dagelijkse onderwijspraktijk hoort.

Veertig ideeën

Aan de prijsvraag konden alle leerkrachten van vijftien basisscholen verspreid over heel Nederland meedoen. Na een tour langs die scholen hebben de leerkrachten via www.onderwijspioniers.nl veertig ideeën voor heel diverse onderwerpen, visies en praktische oplossingen ingestuurd. Alle ideeën sluiten aan op de dagelijkse uitdagingen van het werken in het onderwijs. De ideeën hadden vooral te maken met digitale oplossingen, het inzetten van ongebruikte talenten, netwerken en materialen, het effectiever organiseren en creatieve leermethoden.

Jury

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van Stichting Kennisnet, de Algemene Onderwijsbond, SBL en de PO-Raad hebben zich over de 40 inzendingen gebogen en 15 projectideeën geselecteerd.

Partijen van OnderwijsPioniers

De vijf deelnemende schoolbesturen zijn: Stichting Penta Hoorn, Conexus Nijmegen, KPO Roosendaal, Stichting Klasse en de Noordwijkse school in Noordwijk.

Het project loopt tot de zomer en is te volgen via www.onderwijspioniers.nl





http://www.onderwijspioniers.nl




CNV Onderwijs