Gemeente Almelo

PGB Welzijn van Gemeente Almelo krijgt steeds groter bereik

11 maart 2009 - Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Welzijn is er voortaan ook voor Almeloërs met een bijstandsuitkering die vanwege gezondheidsproblemen niet of nauwelijks meer aan het werk kunnen komen. Bovendien komen ook inwoners met een chronische psychiatrische aandoening er vanaf nu voor in aanmerking. Het college van b en w heeft vandaag besloten het project met twee jaar tot 2012 te verlengen, vanwege de goede resultaten en het enthousiasme van de samenwerkingspartners.

Schildercursus dankzij PGB Welzijn
Schildercursus dankzij PGB Welzijn

De uitbreiding naar de psychiatrie is dankzij een provinciale startsubsidie al gerealiseerd en wordt voortgezet. Binnenkort gaan medewerkers van sociale zaken van de Gemeenten Almelo inwoners met een bijstandsuitkering die passen binnen het project doorverwijzen. Het is vooralsnog een proef met ongeveer vijftig mensen om te onderzoeken of het PGB Welzijn ook voor hen het allereerste zetje kan zijn om vanuit isolement weer te gaan meedoen aan de samenleving.

Wens en mogelijkheden

De Gemeente Almelo is samen met andere organisaties in 2003 gestart met het project Perspectief met een Persoonsgebonden budget voor Welzijn. Dit PGB Welzijn zorgt ervoor dat chronisch zieken en gehandicapten die in een sociaal isolement zijn terechtgekomen weer deelnemen aan het maatschappelijke leven, naar eigen wens en mogelijkheden

Dromen

In 2003 en 2006 heeft het project een landelijke en een Europese prijs in de wacht gesleept. Via organisaties zoals een ziekenhuis of een thuiszorginstelling komt de Gemeente in contact met vereenzaamde inwoners. Het PGB Welzijn helpt om deze mensen over de eerste en moeilijkste drempel te trekken, daagt ze uit om te dromen wat ze nu écht willen, iets om naar uit te kijken, om simpelweg achter de geraniums weg te komen.

Opbloeien

De aangemelde mensen krijgen professionele begeleiding van een zorgorganisatie en een kleine, eenmalige persoonlijke subsidie die zonder al teveel gedoe kan worden ingezet voor zelf gekozen activiteiten. Zoals voor een schildercursus of een aangepaste hengelsportuitrusting. Positieve aandacht, vertrouwen en perspectief geven staan voorop in deze aanpak, naast het aanboren van de eigen kracht. Het project heeft als effect dat deelnemers opbloeien en dat de betrokken organisaties beter inspelen op de behoeften van chronisch zieken.

In de startblokken

Binnen en buiten Almelo ontstaat steeds meer belangstelling voor de werkwijze van het PGB Welzijn. De Gemeente Almelo houdt regelmatig presentaties in Nederland. De Provincie Overijssel en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG helpen bij de kennisverspreiding. Met praktische ondersteuning van provinciaal adviesbureau Arcon hebben al enkele gemeenten de aanpak overgenomen, waaronder Borne, Deventer, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. Een aantal andere gemeenten waaronder Steenwijkerland, Zwolle en Enschede staan in de startblokken.