Gemeente Enschede

Verkeerslichten Wesselerbrinklaan knipperen 's nachts weer

In de wintermaanden van 2008 is een onderzoek verricht naar de 24-uurs werking van de verkeerslichten aan de Wesselerbrinklaan. Hieruit blijkt dat het 24 uur laten werken van de verkeerslichten nauwelijks een positief effect heeft op het verkeersgeluid en de verkeersveiligheid. Daarom worden de verkeerslichten weer op knipperen gezet in week 12.

De bewoners uit stadsdeel Zuid hebben gemeld dat er sprake is van geluidsoverlast en te hard rijden op de drie kruispunten op de Wesselerbrink na 23.00 uur. Het stedelijk beleid is er op gericht om na 23.00 uur knipperlichten in te stellen. Dit is ook hier het geval. Na reacties uit de buurt is er een vooronderzoek ingesteld en het bleek dat er voornamelijk klachten waren op de drie kruispunten op de Wesselerbrink. Om deze klachten wellicht te verhelpen, is er ook onderzoek gedaan met werkende verkeerslichten na 23.00 uur op deze kruispunten.

Conclusie
Er is een voorenquête geweest. De bewoners hebben hun mening kunnen geven over de veiligheid van de kruising en de geluidsoverlast. Daarna heeft de proef met de verkeerslichten twee weken geduurd. Hierbij hebben de verkeerslichten op de kruisingen 24 uur per dag gewerkt. Na deze proef hebben de bewoners de tweede enquête ontvangen. Hierin zijn de bewoners opnieuw bevraagd over de veiligheid en de eventuele geluidsoverlast. Daarnaast is gevraagd welke situatie zij het meest veilig vinden. Dus of de verkeerslichten 24 uur per dag werken of na 23.00 uur op knipperen zetten. Ook hebben we ongevallengegevens van de politie opgevraagd. Na al deze gegevens te hebben verwerkt is er een conclusie geschreven.

Uit het verkeersonderzoek is gebleken dat de 24-uurswerking nauwelijks effect heeft op het geluid en de verkeersveiligheid. Daarom worden de verkeerslichten weer op knipperen gezet na 23.00 uur.

Geplaatst: 11 maart 2009.

11 maart 2009