College van Beroep voor het bedrijfsleven

Voorzieningenrechter schorst besluit zondagsopenstelling winkels in Amsterdam-Noord

Den Haag, 11 maart 2009 â De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft bij uitspraak van 11 maart 2009 een besluit van de deelraad van het stadsdeel Amsterdam-Noord van 17 december 2008 geschorst. Het gaat om een vrijstelling op grond de "toerismebepaling" in de stadsdeelverordening, als gevolg waarvan de winkels in het stadsdeel in 2009 op alle zondagen geopend mogen zijn.

Volgens de Winkeltijdenwet dient een vrijstelling op grond van de toerismebepaling te worden verleend "bij verordening". Dit vereiste is echter in de toerismebepaling van de stadsdeelverordening niet overgenomen. Daardoor is mogelijk dat, zoals hier is gebeurd, op grond van de stadsdeelverordening een vrijstelling wordt verleend op andere wijze dan "bij verordening". Gelet hierop heeft de voorzieningenrechter ernstige twijfel of de toerismebepaling uit de stadsdeelverordening wel verbindende kracht heeft.

Zelfs als deze bepaling wel verbindend zou zijn, is echter onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de toerismebepaling in dit geval mocht worden toegepast.
De voorzieningenrechter oordeelt dat het toerisme in Amsterdam-Noord meer een ambitie is dan een gegeven. Dit blijkt onder meer uit de beleidsnotitie "Ontdek Amsterdam! Spreiding van het toerisme over de stad" van 14 oktober 2008. In deze beleidsnotitie wordt, onder meer, letterlijk gesteld "Noord heeft nog nauwelijks bekendheid bij de toerist".

Aangezien de voorzieningenrechter niet aannemelijk acht dat op het moment dat zal worden beslist op het ingediende bezwaar tegen het besluit wel genoeg toerisme zal zijn voor toepassing van de toerismebepaling, beperkt de voorzieningenrechter de schorsing niet tot de duur van de bezwaarprocedure.

Als gevolg van de schorsing zal de in de wet neergelegde hoofdregel dat winkels op zondag in beginsel gesloten zijn, voor de duur van de schorsing weer onverkort gelden. Om de winkeliers in Amsterdam-Noord die gedurende langere tijd op zondagen geopend zijn geweest in de gelegenheid te stellen om zich op de schorsing van het besluit van 17 december 2008 voor te bereiden, gaat de schorsing niet direct, maar pas op 11 april 2009 in.

Het oordeel van de voorzieningenrechter, voor zover dit ziet op de rechtmatigheid van het besluit van 17 december 2008, is een voorlopig oordeel waaraan het College in een eventueel toekomstige bodemprocedure niet is gebonden.

LJ Nummer:

BH5474

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 11 maart 2009