Gemeente Alkmaar

College Alkmaar tegen verkoop aandelen NUON aan Vattenfall

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar is tegen verkoop van het Alkmaarse aandeel in Nuon aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Het college vindt principieel dat de energievoorziening in handen hoort te zijn van de overheid. Alkmaar zal stemmen tegen verkoop van de aandelen op de komende aandeelhouders­­vergadering van de NV Houdstermaatschappij GasKop Noord-Holland.

Publiek belang

Wethouder Binnendijk is voorzitter van de Raad van Commissarissen van de NV Houdstermaatschappij GasKop Noord-Holland. Volgens hem heeft het college uitvoerig gesproken over het bod van het Zweedse energiebedrijf, maar maakt het college van Alkmaar uiteindelijk een principiële keuze: 'Het publieke belang van de energievoorziening vindt het college zo groot, dat energiebedrijven in handen moeten blijven van de overheid. We beseffen dat Alkmaar de verkoop waarschijnlijk niet kan tegenhouden met zijn gering belang in NUON. We zullen ons daarom erbij neerleggen als een meerderheid van de aandeelhouders anders beslist.'

Indirect belang van 0,5% in NUON

Nuon en Vattenfall lieten de aandeelhouders op 23 februari weten dat zij hun krachten willen bundelen. Vattenfall biedt 8,5 miljard euro voor 100% van de aandelen in het productie- en leveringsbedrijf van Nuon. NV Houdstermaatschappij Gaskop Noord-Holland bezit 2,9% van deze aandelen. Eenzesde deel van dit belang is in handen van de gemeente Alkmaar. De rest behoort toe aan andere gemeenten in de kop van Noord-Holland en West-Friesland. Zo heeft de kaasstad via de houdstermaatschappij een indirect belang van 0,5% in NUON, dat volgens het bod van Vattenfall ongeveer ¤ 42 miljoen waard zou zijn. De jaarlijkse dividenduitkeringen aan de gemeente zijn geleidelijk opgelopen tot bijna ¤ 1,8 miljoen per jaar.

Besluit over bod

Het college kan na consultatie van de gemeenteraad besluiten om de Alkmaarse deelneming in NUON van de hand te doen, bijvoorbeeld aan andere overheden of aan particuliere kopers zoals Vattenfall. De Raad van Commissarissen van de NV Houdstermaatschappij Gaskop Noord-Holland schrijft in april een aandeelhoudersvergadering uit, waar de gemeenten uit de kop van Noord-Holland en West-Friesland een besluit nemen over het bod van Vattenfall. Wethouder Van Dam zal hier de gemeente Alkmaar vertegenwoordigen. Voor die tijd krijgt de gemeenteraad van Alkmaar de gelegenheid om wensen en bedenkingen kenbaar te maken.

Alles of niets verkopen

In de aandeelhoudersvergadering van de houdstermaatschappij is voor een besluit over het bod van Vattenfall een meerderheid nodig. Als de meerderheid besluit tot verkopen, dan geldt dat voor de volledige deelneming in NUON (dus incl. het pakket van de tegenstemmers). Indien de meerderheid tegen verkoop is, dan blijven alle aandelen NUON in het bezit van de houdstermaatschappij. In 2000 besloten de aandeelhouders van Houdstermaatschappij GasKop Noord-Holland dat de aandelen NUON zullen worden verkocht zodra dat mogelijk en verantwoord is. Het college van Alkmaar houdt er daarom rekening mee dat een meerderheid in april zal stemmen voor verkoop van de aandelen. In dat geval legt het college zich erbij neer dat de deelneming wordt aangeboden aan het Zweedse energieconcern.