Webwijzer berekent wat meer werken écht oplevert

11/03/2009 11:27

Taskforce DeeltijdPlus

Meer of weer gaan werken: wat levert dat nu eigenlijk op? De Webwijzer Werk en Geld (www.werk-en-geld.nl) is de eerste website in Nederland die het exacte verschil berekent. De Taskforce DeeltijdPlus en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bieden met de Webwijzer duidelijkheid over de financiële gevolgen van meer uren werken. Met andere woorden: wat blijft er over van het extra salaris, rekening houdend met bijvoorbeeld belastingen, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag?

Door het beantwoorden van ongeveer tien tot vijftien vragen kan iedereen op de Webwijzer Werk en Geld uitrekenen wat meer of weer gaan werken betekent voor het netto maandinkomen. Ook is het mogelijk uit te rekenen wat een andere verdeling van het aantal uren dat partners werken financieel op kan leveren. De vragen gaan onder meer over salaris, woonkosten en eventuele kinderen. "Te vaak denken mensen dat meer werken niet of te weinig loont: alles zal wel naar de Belastingdienst of de kinderopvang gaan", aldus Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus. "Met de Webwijzer weet je wat er écht overblijft. Natuurlijk is het aan mensen zelf om te bepalen of ze de extra inkomsten de moeite waard vinden, maar de keuze om meer te gaan werken kunnen ze dan in ieder geval maken op basis van reële bedragen".

Bewuste keuzes op basis van concrete informatie

Zowel de Taskforce als het Nibud merkt dat er veel vraag is naar concrete informatie over het bedrag dat meer werken oplevert. Informatie over bijvoorbeeld fiscale maatregelen en de kosten van kinderopvang zijn wel beschikbaar, maar vaak versnipperd en zonder directe link naar het eigen (gezins)inkomen. De Webwijzer Werk en Geld biedt gebruikers inzicht in de effecten van hun keuzes en kan ervoor zorgen dat ze een bewuste keuze maken. De uitkomsten van de berekening kunnen gespreksstof zijn voor partners over de verdeling van werk- en zorgtaken of voor werknemers en werkgevers die praten over de ideale werkweek.

Het verschil tussen financiële afhankelijkheid en zelfstandigheid

Extra inkomsten zijn een belangrijke, maar niet de enige reden om meer te gaan werken. Een grotere deeltijd- of fulltimebaan is vaak een uitdagende baan waarin mensen hun talenten optimaal kunnen gebruiken en ontwikkelen. Het biedt hun vaak nieuwe sociale contacten. Meer werken kan daarnaast het verschil betekenen tussen financiële afhankelijkheid en financiële onafhankelijkheid. Slechts 43 procent van alle vrouwen is financieel zelfstandig, bleek vorige maand uit de Emancipatiemonitor. Juist nu het economisch minder gaat, is het belangrijk te zorgen voor bewuste keuzes op het gebied van werken en het verdelen van zorgtaken. De Webwijzer kan daarbij helpen.

De Webwijzer is bedoeld voor mensen met een deeltijdbaan die meer willen werken, partners van wie de één overweegt meer te gaan werken en mensen zonder baan. De bezoeker hoeft niet in loondienst te werken, ook zelfstandig ondernemers kunnen een berekening maken.

Taskforce DeeltijdPlus en Nibud

De Taskforce DeeltijdPlus wil stimuleren dat vrouwen meer uren willen en kunnen werken. In samenwerking met het Nibud is de Webwijzer Werk en Geld ontwikkeld. Naast de 'rekenmachine' biedt de Webwijzer Werk en Geld vanaf april ook achtergrondinformatie over bijvoorbeeld salaris, belastingen, toeslagen en pensioenen. Deze informatie wordt, net als de rekenmachine, regelmatig geactualiseerd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.meerurenwerken.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,