Politie Haaglanden

extra persbericht 11 maart

Zoetermeer, 11-03-2009

Beveilig uw woning!
Inbrekers vooral in niet gecertificeerde woningen actief

Zoetermeer - De gelegenheid maakt de dief is helaas maar al te waar. In de gemeente Zoetermeer is momenteel sprake van een forse stijging van het aantal inbraken in woningen. De gemeente en Politie Haaglanden besteden daarom extra aandacht aan woninginbraken. Ook u kunt iets doen om de kans op een inbraak te verkleinen.

In Zoetermeer is een toename van het aantal woninginbraken geconstateerd. Werd er in 2007 in 414 woningen ingebroken; in 2008 komt de telling van het aantal woninginbraken op 588. Een stijging van 42 %. Met name in de wijk Buytenwegh De Leyens is een stijging te zien; van 76 woningen in 2007 naar 119 woningen in 2008. Vooral in de maand december vorig jaar was het raak, toen vonden er in heel Zoetermeer 127 woningbraken plaats ten opzichte van 68 in het jaar ervoor. Ook in de wijken Palenstijn ( + 20 %) en Seghwaert-Noordoost (+ 59%) is er sprake van een forse stijging.

Extra aandacht woninginbraken
Bureau Zoetermeer formeerde eind 2008 een inbrakenteam dat de golf aan inbraken onderzoekt. Een team van rechercheurs, surveillanten en wijkagenten slaat de handen ineen om deze ongewenste stijging een halt toe te roepen. Dagelijks krijgen de medewerkers van Bureau Zoetermeer de actuele informatie om gericht te kunnen surveilleren op hotspots. Dat de buurtpreventie daarbij een waardevol instrument is mag in dit verband duidelijk zijn. Ook de mensen van WAS-kracht krijgen deze informatie toegespeeld om zo de kans op het pakken van daders te vergroten. Bij nagenoeg elke woninginbraak voert de politie een sporen- en buurtonderzoek uit. Dat kan de politie niet alleen, vandaar dat het Zoetermeerse bureau actief de hulp van de bewoners van inroept. Immers, ook u kunt er iets aan doen.

Inzet WAS-kracht
WAS-kracht is een belangrijk signaleringsmiddel. WAS staat voor Wijk en Agent Samen. Juist in deze tijd zijn extra ogen en oren meer dan welkom. Het WAS-krachtteam kan altijd nieuwe kandidaten gebruiken. Na het succes van WAS-kracht in andere wijken gaat men ook in de wijk Oosterheem een WAS-kracht opzetten.
Wijkbewoners en politieagenten (wijkagenten) vormen daarin een buurtpreventieteam, dat intensief samenwerkt. Momenteel is WAS-kracht, in 2001 begonnen in Rokkeveen, vrijwilligers in de wijk Oosterheem aan het werven. Informatie over WAS-kracht is te vinden op de site www.zoetermeer.nl.

Tips
Zelf maatregelen nemen is een eerste vereiste om dieven in een lastig parket te brengen. Welke (eenvoudige) maatregelen kunt u zelf nemen om uw woning beter te beveiligen?
Draai de deuren altijd op het nachtslot als u weggaat, ook al gaat u maar heel even weg;
Sluit alle ramen, ook een klein toiletraam;
Zorg dat uw woning eruit ziet alsof u thuis bent. Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting en gebruik een tijdschakelaar om uw lampen aan te laten gaan als het donker wordt. Laat bijvoorbeeld de radio of televisie aan;
Zorg dat het aan de buitenzijde van uw woning niet duidelijk is dat u (voor langere tijd) weg bent: hang geen briefje op en leg geen sleutel onder een bloempot;
Zet vuilcontainers en andere voorwerpen die als klimmateriaal kunnen dienen binnen;
Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Denk hierbij aan raamhendels die met een sleuteltje afsluitbaar zijn. Dit voorkomt de kans op een inbraak door middel van gaatjesboren;
Monteer een zogeheten anti-inbraakstrip op uw buitendeuren, dit verkleint de kans dat inbrekers met een breekwerktuig uw deuren forceren;
Vestig geen onnodige aandacht op waardevolle spullen door deze op een van buitenaf zichtbare plaats neer te zetten;
Berg autosleutels en andere waardevolle spullen op zodat ze niet voor het grijpen liggen;
Heeft u goed contact met uw buren? Vraag hen dan een oogje in het zeil te houden wanneer u afwezig bent.
PolitieKeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Een al langer bestaand instrument waarvan u gebruik kunt maken is het PolitieKeurmerk Veilig Wonen. Wanneer u uw woning goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voorzien van dit politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op www.politiekeurmerk.nl. Uit analyse is gebleken dat in Zoetermeerse woningen waar het Politie Keurmerk Veilig Woningen (PKVW) van toepassing is er nagenoeg geen inbraken plaats vinden. Een reden te meer om zelf ook maatregelen te nemen.

Bel 112 daar pak je daders mee
In geval van inbraak doet de politie er alles aan om de daders te pakken en daarmee die inbraken op te lossen. U kunt de politie daarbij helpen door in ieder geval altijd aangifte te doen van (poging tot) inbraak in uw woning. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen het dievengilde actief is. Daarnaast is het belangrijk de politie te informeren over verdachte personen en voertuigen. Ziet u iets verdachts, bel dan 112. Immers 112, daar pak je daders mee. Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen dan is het politiebureau in Zoetermeer bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.

Registreer uw waardevolle spullen
Bent u onverhoopt toch het slachtoffer van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat u in huis hebt. Registreer daarom op voorhand de serienummers van kostbare apparatuur, zoals stereo-installaties, foto- en videocameras en dergelijke en maak duidelijke fotos van antiek, kunststukken en sieraden. Mochten er dan ooit gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar. Doe altijd aangifte.