FNV: Donner zet overleg op losse schroeven

11/03/2009 12:01

FNV Vakcentrale

De FNV maakt zich ernstig zorgen over het overleg met het kabinet. FNV-voorzitter Jongerius roept haar achterban dringend op om vrijdag in Den Haag te komen demonstreren voor koopkracht, pensioenen en werkgelegenheid.

Aanleiding is het afzeggen op het laatste nippertje door minister Donner van het gesprek met werkgevers en bonden dat gepland stond voor vanmiddag. Bovendien voelen de bonden zich geschoffeerd nu de minister zijn rigide pensioenplan al in het Staatsblad heeft gepubliceerd. Jongerius: "Je gaat toch niet iets waar je nog over aan het praten bent, alvast tot wet verklaren? Met alle nadelige gevolgen van dien voor de werkenden en gepensioneerden? Dat getuigt niet bepaald van de intentie om er samen met de anderen uit te komen!"

Door de starre aanpak die minister Donner de pensioenfondsen oplegt, kunnen werknemers en gepensioneerden al over een jaar forse ingrepen verwachten. Dat betekent voor veel mensen lagere pensioenen en langer doorwerken. Bonden en werkgevers willen dat pensioenfondsen langer de tijd krijgen om de gevolgen van de kredietcrisis op te vangen. Dat verzacht de pijn voor werkenden en gepensioneerden.

Als reden voor het niet doorgaan van het overleg gaf de minister dat hij nog in overleg is met het kabinet. Agnes Jongerius: "Wij hadden samen met de werkgevers nog wel een aantal punten waar we met de heer Donner over wilden doorpraten. Zoals de koopkracht, de pensioenen en de AOW-leeftijd. Ik vind het heel zorgwekkend dat de minister eenzijdig onze afspraak heeft afgezegd."

Op vrijdag 13 maart organiseert de FNV om 11.00 uur een demonstratie op het Plein in Den Haag onder het motto: 'Samen de crisis te lijf'. Vanuit zo'n veertig plaatsen in het hele land rijden gratis bussen.

Samen met de werkgevers heeft de FNV de afgelopen tijd voortdurend gezegd dat ze een sociaal akkoord wil sluiten met het kabinet. Onderdeel daarvan moet een stevig investeringspakket zijn dat zorgt voor behoud van zoveel mogelijk banen en scheppen van nieuwe, groene banen. En verder wil de FNV koopkrachtbehoud, bescherming van gepensioneerden en behoud van de huidige AOW-leeftijd van 65 jaar.