Gemeente Edam-Volendam

Fabels en feiten over HPV-vaccinatie

In de media is er momenteel veel te doen over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Dit mede als gevolg van een in omloop gebrachte kettingbrief tegen de HPV-vaccinatie. De brief is in eerste instantie verspreid door een vereniging van mensen die kritisch tegenover vaccinatie staan. Het probleem met dit soort brieven is dat de afzender niet meer achterhaald kan worden, en dus ook de bron van de informatie niet. Het bericht bevat wetenschappelijk gezien onjuiste informatie, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Om u duidelijk te maken wat de feiten en fabels zijn willen wij u attenderen op het volgende. Een vaccin is een hulpmiddel voor het lichaam om zich te beschermen tegen bepaalde infectieziekten die veroorzaakt worden door virussen of bacteriën. Een vaccin prikkelt het immuunsysteem om antistoffen te produceren op ongeveer dezelfde manier als wanneer het echt om de ziekte gaat. Op deze wijze bouwt het lichaam immuniteit (afweer) op tegen een toekomstige infectie. In dit geval een infectie die baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Is het HPV-vaccin veilig?

Het vaccin is op veiligheid getest en de bijwerkingen die optreden zijn over het algemeen mild en kortdurend zoals ook bij andere vaccinaties uit het Rijks Vaccinatie Programma (zoals de DKTP en BMR vaccinaties).

Zijn er bijwerkingen op lange termijn?

Het vaccin is nog maar relatief kort op de markt. Voor zover follow-up onderzoek gedurende ongeveer 6 jaar heeft laten zien, komen geen ernstige bijwerkingen op langere termijn voor. Net als bij andere vaccinaties, worden ook bij dit vaccin de bijwerkingen goed in de gaten gehouden. Sommige mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven een bepaalde ziekte of aandoening. Dit kan toevallig na een HPV-vaccinatie zijn, maar dat betekent niet dat het door de vaccinatie komt. Om dat te weten te komen wordt gekeken of bepaalde aandoeningen na vaccinatie vaker voorkomt. Onderzoeken in landen waar de vaccinatie al is ingevoerd, zoals Amerika, hebben tot nu toe niet zon stijging laten zien.

Meer informatie

Voor informatie over onder andere de fabels en feiten kunt u terecht op www.prikenbescherm.nl of bellen met 0800 - 301 80 51. Heeft u vragen over de uitvoering van de vaccinatie (tijdstip, locatie e.d.) neem dan contact op met de GGD Zaanstreek-Waterland op tel.nr. 0900-2545454 (keuze optie 1 jeugdgezondheidszorg)