Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Aanvraag instandhoudingsregeling (Brim) 2009 indienen

9 maart 2009
Binnenkort kunt u uw aanvraag indienen voor financiële ondersteuning bij de instandhouding van uw rijksmonument. Alle informatie over de regeling vindt u op deze website.

Met ingang van de aanvraagronde 2009 zijn de modellen van het Brim-aanvraagformulier, het meerjarenplan en de meerjarenbegroting op een aantal punten sterk vereenvoudigd. De vragenlijst is niet alleen ingekort door enkele onderdelen te schrappen en andere samen te voegen, maar ook sterk vereenvoudigd en verbeterd door:
* o het niet langer verplicht stellen van een uitgewerkt financieel dekkingsplan als bijlage bij de aanvraag (de eigen verklaring, dat het eigen aandeel in de subsidiabele kosten wordt gedekt, volstaat);

* het aantal hoofdgroepen van instandhoudingswerkzaamheden terug te brengen van drie naar twee;

* het tot een minimum beperken van het aantal verplichte bijlagen en het duidelijker toelichten wanneer welke overige bescheiden moeten worden bijgevoegd om een aanvraag compleet te maken.

Ook het meerjarenplan en de meerjarenbegroting zijn verbeterd. De twee varianten van de begroting, de elementenbegroting voor reguliere werkzaamheden en de gespecificeerde begroting voor ingrijpender werkzaamheden en grote ingrepen, zijn in elkaar geschoven en samengevoegd met het meerjarenplan. Met ingang van 2009 bestaat er nog maar één geïntegreerd model meerjarenplan/-begroting. In de toelichting is met voorbeelden aangegeven hoe de gegevens ingevoerd moeten worden.

Het digitaal indienen van een Brim-aanvraag is in de praktijk de meest efficiënte manier: snel en met een tot nul gereduceerde kans op lees- en/of typefouten in belangrijke gegevens als naam, adres en banknummer. Eigenaren wordt dan ook sterk aangeraden de aanvraag via de website-moduul in te dienen.

Alles over het Brim.