Gemeente Breda

Breda onderzoekt langlopende exploitatieovereenkomsten sportaccommodaties

Het onderzoek naar de ervaringen met langlopende exploitatieovereenkomsten voor de zwembaden, kunstijsbaan en Racketcentrum is afgerond. De algemene conclusie is dat er tevredenheid bestaat bij gemeente, exploitant en gebruikers over de uitvoering van de exploitatieovereenkomsten. Gebruikers waarderen de accommodaties en de exploitatie daarvan met respectievelijk het cijfer 7 en 6,9.

Aandachtspunten bij een nieuw af te sluiten overeenkomst zijn onderhoud, kwaliteit van schoonmaakwerkzaamheden en openingstijden. Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek. Het rapport wordt ter kennisneming aangeboden aan de raadscommissie Mens en Maatschappij.

In het verleden zijn door de gemeente met marktpartijen zogenaamde langlopende overeenkomsten gesloten voor risicodragende exploitatie van de zwembaden, de Kunstijsbaan Breda en het Racketcentrum. Deze overeenkomsten lopen in de komende jaren af. Met het oog op de eventuele verlenging van de overeenkomsten is door de raadscommissie mens en maatschappij in 2008 aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd de ervaringen met de langlopende exploitatieovereenkomsten te inventariseren.

De afdeling Onderzoek en Informatie van de Gemeente Breda is gevraagd het onderzoek uit te voeren. Hierbij zijn medewerkers van de gemeente, van de exploitant en enkele grote gebruikers van de accommodaties geïnterviewd. Daarnaast is onder een gedeelte van de gebruikers van de accommodaties een enquête uitgezet. De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen bij de gesprekken die in de loop van 2009 gaan plaatsvinden over de eventuele verlenging van de lopende overeenkomsten.

Breda, 11 maart 2009