GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europarlement wil milieukosten doorberekenen aan transportsector

Straatsburg, 11 maart 2009 - Vandaag stemde het Europees Parlement over regels voor tolheffing op de Europese wegen, het zogeheten Eurovignet. Lidstaten mogen voortaan de kosten van luchtvervuiling, lawaai en files doorberekenen aan vrachtvervoerders. GroenLinks juicht deze maatregelen om de transportsector te vergroenen toe, maar is tegelijkertijd teleurgesteld omdat het Europarlement ook belangrijke kansen heeft laten liggen.

GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk: "Het aangenomen voorstel is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de belastingbetaler. Nu betalen we nog met z´n allen voor de schade als gevolg van luchtvervuiling. Straks is het de vervuiler die betaalt. Bovendien stimuleren we transportbedrijven op deze manier om in schonere vrachtwagens te investeren".

GroenLinks is ook verheugd dat de fileheffing overeind is gebleven, ondanks sabotagepogingen van het CDA. Files dragen sterk bij aan luchtvervuiling, geluidsoverlast en brandstofverspilling. Bovendien zorgen de vertragingen als gevolg van files voor flinke economische schade in de transportsector.

Lagendijk: "Het CDA komt niet verder dan meer asfalt. Dat werkt niet, dat hebben we in de afgelopen jaren wel kunnen zien. Wat wij willen is een fileheffing. Daardoor ontmoedig je transporteurs om tijdens de spits op drukke trajecten te rijden. Als we de opbrengst van die heffing vervolgens gebruiken om transport per spoor en over het water te stimuleren, dan pakken we het fileprobleem aan én bewijzen we het klimaat een dienst".

GroenLinks had ook voorgesteld om de klimaatkosten door te berekenen aan vrachtvervoerders. Helaas was daar geen meerderheid voor. Uitgerekend de VVD stemde tegen dit voorstel.

"Is dat de nieuwe GroenRechtse koers? Is dat groots denken? De transportsector draagt tot op de dag van vandaag niet bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Sterker nog, vrachtwagens zijn een sterk groeiende bron van emissies. Daar moet snel verandering in komen. Klimaatschade doorberekenen aan vervoerders zou een mooie eerste stap zijn geweest", aldus Lagendijk.


-----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers