Permanent laag BTW is stimulans goed en duurzaam woningonderhoud

11/03/2009 13:21

FOSAG Belangenbehartiging en Dienstverlening B.V.

Permanent laag BTW-tarief voor schilderwerken aan woningen ouder dan 15 jaar

Permanent maken van het lage BTW-tarief voor schilder- en stukadoorwerken aan particuliere woningen is een uitstekende stimulans voor goed en duurzaam woningonderhoud. En goed woningonderhoud is voor Nederland heel belangrijk. Schilderwerken maken daar het leeuwendeel van uit. Dit stelt brancheorganisatie FOSAG als reactie op het akkoord van de Europese ministers van Financiën om het lage BTW-experiment voor arbeidsintensieve diensten om te zetten in een permanente regeling.

FOSAG prijst minister Bos en staatssecretaris de Jager en zijn Europese collega's: "Dit is precies het juiste besluit, op de juiste plek, op de juiste tijd", aldus FOSAG-voorzitter en oud-parlementariër Van Walsem. Schildersbedrijven en hun particuliere opdrachtgevers konden niet langer in onzekerheid worden gehouden. Tot nu toe was voortzetting van de regeling onzeker doordat hij na de start in 2000 telkens voor een of enkele jaren werd verlengd.

Naarmate het experiment doorliep, werd steeds duidelijker dat de lage-BTW-regeling in de schildersbedrijfstak banengroei en de terugdringing van zwartwerk tot gevolg heeft. Omdat schildersbedrijven altijd met BTW factureren, twijfelde niemand aan deze resultaten. Het BTW-voordeel wordt door schildersbedrijven een-op-een doorgegeven aan particuliere opdrachtgevers.

Economisch herstelplan

FOSAG bepleit bij het Kabinet de opname van een tijdelijke uitbreiding van de regeling in het komende economisch herstelplan. "Lage BTW voor schilderwerken is immers een bewezen succes. Door deze regeling (tijdelijk) uit te breiden op jongere woningen en door schilderwerken uit te breiden met bijvoorbeeld glasvervanging of ander woningonderhoud weten we zeker dat dit de gewenste economische effecten zal opleveren", aldus FOSAG voorzitter Van Walsem. FOSAG is overigens van mening dat (tijdelijke) fiscale aftrek van het totale onderhoud aan woningen voor de gehele bouw zeer stimulerend zal werken.


-------------

EINDE BERICHT


-------------





http://www.fosag.nl