Zzp'ers zien economische crisis vooral als kans

11/03/2009 13:30

Platform zelfstandige ondernemers PZO

DEN HAAG, 11 maart 2009 - "Zzp'ers zijn uiterst flexibel en kunnen makkelijker inspelen op veranderingen in de markt. Juist die eigenschappen zijn cruciaal voor een gezonde dynamische economie. Nu meer dan ooit!", dat zei staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken tegen de ruim 350 aanwezige zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) bij het congres "Zelfstandig ondernemerschap: de kansen". Volgens de staatssecretaris heeft Nederland nu ondernemersgeest nodig om zo snel mogelijk uit deze crisis te komen. Heemskerk gaf met deze woorden de aftrap voor de 2e editie van de Dag van de Zelfstandige. De Dag van de Zelfstandige is een initiatief van de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers. Tijdens het congres gaan zzp'ers in debat met kamerleden, beleidsmakers, wetenschappers en opdrachtgevers.

Zzp'ers zien de huidige economische crisis vooral als kans. Dat blijkt uit de resultaten van de mini-enquete die de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) vandaag tijdens de Dag van de Zelfstandige presenteerde. Slechts 27% van het totaal aantal respondenten op de enqu(ee)te ziet de crisis als bedreiging. Sectoren waarin de crisis meer als dreiging dan als kans wordt ervaren zijn de ict-sector (50% versus 15%) en de bouw (36% versus 31%). Zelfstandigen die werkzaam zijn als HRM-adviseur of loopbaancoach zien opvallend veel kansen (68% kans versus 18% bedreiging).

Verdere resultaten: zzp'ers verwachten dat de crisis een nieuwe impuls zal geven aan het ontstaan van nieuwe netwerken en samenwerkingsvormen. Meer dan in het investeren in scholing, zien zzp'ers in nieuwe werkvormen, zoals samenwerking binnen netwerkorganisaties, een belangrijke kans om straks beter uit de crisis te komen.

Vooral starters optimistisch

Opvallend is dat naarmate de onderneming jonger is de crisis eerder als kans wordt ervaren. Van de respondenten die korter dan een jaar als zzp'er bezig is, ziet 51% de crisis als een kans, terwijl dat percentage bij zzp'ers die al langer dan 5 jaar ondernemen op 38% ligt. Startende zzp'ers zijn ook aanzienlijk optimistischer over hun omzetverwachting. Van de starters verwacht 67% dat hun omzet in 2009 ten opzichte van 2008 gelijk blijft of stijgt. Van de zzp'ers die al langer dan 5 jaar bezig zijn verwacht 48% een stijgende of gelijkblijvende omzet. Het percentage starters dat in 2009 een omzetverlies van meer dan 25% verwacht ligt op 13%. Bij zelfstandigen die langer dan 5 jaar actief zijn ligt dat percentage op 16%.

Overheidsmaatregelen

Hoewel zzp'ers de crisis dus vooral als kans zien, vinden zzp'ers - zo blijkt uit de PZO Mini-enqu(ee)te - ook dat de overheid een aantal maatregelen moet treffen voor zzp'ers. In algemene zin vinden zelfstandigen dat de overheid de crisis moet aangrijpen om drastisch het mes te zetten in het woud van regels. Gevraagd naar concrete maatregelen vinden zzp'ers dat de overheid werk moet maken van het directer openstellen voor zzp'ers van overheidsopdrachten. Nu vallen zzp'ers bij overheidsaanbestedingen negen van de tien keer buiten de boot. Ook het bevorderen van een soepelere kredietverlening aan zzp'ers en verkorten van de betalingstermijnen van de overheid staan hoog op het verlanglijstje van zzp'ers.

Platform Zelfstandige Ondernemers

PZO, opgericht in 2002, is de grootste onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. Iedere zelfstandige ondernemer kan lid worden van de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers. Bijna 20.000 zelfstandigen in tal van sectoren weten zich inmiddels als lid van PZO voor hun collectieve belangen direct vertegenwoordigd in politiek Den Haag. Daarnaast hebben deze zelfstandigen toegang tot een scala aan bijzondere ledendiensten, waaronder de mogelijkheid om tegen zeer gunstige collectieve tarieven en voorwaarden verzekeringen af te sluiten op het gebied van arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en pensioen.





http://www.pzo.nl