Provincie Zuid-Holland

Overheden sluiten overeenkomst met DSM 11-03-2009

Dit is een gezamenlijk persbericht van DSM Gist, provincie Zuid-Holland, gemeente Delft en Hoogheemraadschap van Delfland

DSM Gist, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft hebben een principe-akkoord bereikt over de grondwateronttrekking door DSM Gist. Voor 1 mei 2009 zullen de partijen een overeenkomst met elkaar tekenen waarmee de grondwateronttrekking kan worden voortgezet. Hiermee voorkomen zij mogelijke schadelijke gevolgen van onmiddellijk stopzetten van deze onttrekking.

DSM Gist onttrekt sinds 1916 grondwater op haar bedrijfslocatie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat minderen of helemaal stoppen met het onttrekken van grondwater nadelige gevolgen zal hebben voor de grondwaterhuishouding in de wijde omgeving, met als gevolg verzakkingen en ondergelopen kelders en kruipruimten. Ook de kaden in het gebied kunnen er mogelijk door verzwakken. De genoemde partijen en de gemeenten Den Haag en Rijswijk zijn het er over eens dat dit niet mag gebeuren. Daarom hebben zij de afgelopen maanden gewerkt aan een overeenkomst. Hierover is nu een principe-akkoord bereikt, dat nu ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de algemeen besturen van de overheden en de directie van DSM.

In hoofdlijnen komt het er op neer dat de overheden en DSM Gist de afspraak hebben gemaakt dat de grondwateronttrekking wordt voortgezet. DSM Gist blijft de komende vijf jaar de installaties beheren. De overheden worden eigenaar van de installatie. De overheid heeft het recht om de komende twintig jaar gebruik te blijven maken van de huidige pompcapaciteit. Alle kosten voor deze grondwateronttrekking worden door de partijen gedekt.

Achtergrond
Sinds 1916 pompt DSM Gist op haar bedrijfslocatie grondwater op. Dit grondwater werd voorheen gebruikt om diverse processen te koelen. DSM Gist heeft hiervoor een vergunning op grond van de Grondwaterwet. In december 2004 heeft DSM Gist aangegeven te willen minderen met de grondwateronttrekking en in 2007 gaf zij aan helemaal te willen stoppen. De provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft voorzien problemen als de grondwateronttrekking direct gestopt zou worden. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat minderen of helemaal stoppen nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de grondwaterhuishouding in Delft, Den Haag en Rijswijk. De partijen hebben het ontstane verschil voorgelegd aan de rechter. In 2007 deed de rechter uitspraak dat DSM direct mocht stoppen met de onttrekking. De betrokken overheden zijn hier tegen in beroep gegaan. Zodra de overeenkomst is getekend, wordt de juridische procedure stopgezet.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 7240