Cholera weet van geen wijken in zuidelijk Afrika 11 maart 2009, New York - Negen landen in zuidelijk Afrika kampen met een cholera-epidemie. Deze zeer besmettelijke ziekte, die gepaard gaat met hevige diarree en uitdroging, wordt verspreid via vervuild water en komt dan ook vaak voor tijdens het regenseizoen. Maar nu lijkt het erop dat cholera permanent in deze landen aanwezig is.

Een eenjarig kind met cholera krijgt in een ziekenhuis in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo vocht toegediend. Foto: Unicef/NYHQ2008-1304/Tanner
Een eenjarig kind met cholera krijgt in een ziekenhuis in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo vocht toegediend. Foto: Unicef/NYHQ2008-1304/Tanner

Zimbabwe, waar cholera op grote schaal voorkomt, telde op 5 maart 87.995 zieken. Ongeveer 3.975 mensen zijn aan de gevolgen van cholera overleden. Ook in Angola, Botswana, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Zambia en Zimbabwe zijn duizenden mensen het slachtoffer geworden van de epidemie.

Nog meer regen
In zuidelijk Afrika vindt het regenseizoen normaal gesproken in november en december plaats, maar de regio blijft last houden van zware regenval. De vrees bestaat dan ook dat de cholera-epidemie nog meer slachtoffers zal maken.

Hoewel in Zimbabwe het aantal ziektegevallen en doden als gevolg van cholera afneemt, overlijdt bijna 5 procent van de cholerapatiënten. Unicef wijt de cholera-epidemie in Zimbabwe en de rest van de regio aan de slechte gezondheidszorg en gebrekkige water- en sanitaire voorzieningen. Als hier niets aan gedaan wordt, hebben ziektes als cholera vrij spel.