VVD


11-3-2009

VVD: Spitsheffing goederenvervoer van de baan

Zojuist heeft het Europees Parlement in Straatsburg gestemd over het voorstel van de Europese Commissie voor een herziening van de bestaande Eurovignetrichtlijn.

Met de beoogde herziening krijgen lidstaten de mogelijkheid om gedifferentieerde heffingen in te voeren met als doel de efficiëntie en milieuprestaties van het goederenvervoer over de weg te verbeteren. Door het creëren van een Europese bandbreedte, waarbinnen de lidstaten mogen opereren, wordt tevens de interne markt 'bewaakt'. Heikel punt was (o.a.) de congestieheffing evenals het zgn. oormerken van de opbrengsten. Tot opluchting van de VVD heeft een meerderheid van het EP de spitsheffing eruit gestemd en is ook het oormerken van de opbrengsten veiliggesteld.

VVD Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "De enige reden om überhaupt serieus naar dit voorstel te kijken, is het feit dat er met dit voorstel een Europees kader wordt gecreëerd waarbinnen lidstaten kunnen opereren. Dit komt ten goede aan de interne markt. De groene noemer wordt immers steeds vaker misbruikt om een zekere vorm van protectionisme te bedrijven. De sectorale rijverboden in Oostenrijk zijn hier een goed voorbeeld van. Nu een meerderheid van het EP de voorgestelde spitsheffing eruit heeft gestemd en ook het oormerken van de opbrengsten voorlopig is veiliggesteld, kunnen we opgelucht adem halen. Als overigens blijkt dat de lidstaten niet akkoord gaan met de zojuist genoemde punten, is het voorstel voor de Europese liberalen helemaal van de baan. Het goederenvervoer over de weg is een belangrijke motor van onze economie. Dat gegeven kunnen we niet, én juist nu niet, uit het oog verliezen."