FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Schiphol-schoonmakers sturen politici e-mail-bom

De schoonmakers op Schiphol breiden vandaag hun acties voor een reiskostenvergoeding, werkzekerheid en een einde aan intimidatie weer een stapje uit. Ze hebben een e-card-actie op touw gezet.

Sympathisanten van de schoonmakers kunnen via de campagnesite www.wijhebbenerschoongenoegvan.nl een bericht sturen naar de eigenaren van Schiphol: de gemeenten Rotterdam en Amsterdam én de Rijksoverheid. Zij kunnen Schiphol én de schoonmaakbedrijven er op aanspreken beter om te gaan met schoonmakers.

Schiphol en de schoonmaakbedrijven komen vooralsnog niet tegemoet aan de eisen van de schoonmakers. Schiphol heeft medeverantwoordelijkheid voor de schoonmakers erkend, maar heeft hier nog weinig van laten merken. Wél werden schoonmakers geïntimideerd voor en na vakbondsacties. Nu zetten de schoonmakers een nieuwe stap. Sympathisanten worden opgeroepen via de website zoveel mogelijk berichten te sturen naar de eigenaren.

"Als je het niet normaal vindt dat mensen geïntimideerd worden omdat ze voor hun rechten opkomen, als je het niet normaal vindt dat mensen in slechte omstandigheden werken, dán verzet je je daartegen! Het kan geen kwaad de verantwoordelijken via e-mail op die logica te wijzen." aldus Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten.

De schoonmakers voeren onder het motto `Schoon Genoeg' al enkele maanden actie. Ze gingen al op bezoek bij Schiphol directeur Nijhuis, 'overvielen' schoonmaakbedrijf Hago, kregen steun van Frank de Boer en hielden een sit-down-actie op Schiphol. Ook lieten ze hun Schoon Genoeg-filmpje uitzenden op het mega-scherm op Schiphol.

Inmiddels zijn in een uur tijd al meer dan 100 berichten verzonden. Maandag 16 maart organiseren de schoonmakers 's middags om 15:00 uur een grote actie op Schiphol.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.