Gemeente Bernheze


Bernheze bereidt zich voor op kunststofinzameling

Plastic Hero
Onlangs startte de landelijke actie Plastic Hero's. Het doel van de actie is iedereen ervan bewust te maken in welke producten tegenwoordig kunststoffen verwerkt zijn. Dit is nodig om straks te weten welke producten gescheiden en hergebruikt kunnen worden. Ook Bernheze wil overgaan tot het gescheiden inzamelen van kunststof.

Met ingang van 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht apart kunststof (plastic) in te zamelen. De gemeente Bernheze wil niet wachten tot 1 januari 2010 en bekijkt momenteel hoe we dit jaar al met kunststofinzameling kunnen starten.
De gemeente wil daarbij nadrukkelijk rekening houden met de bestaande wijze van afvalinzameling. Recycling van plastic is beter voor het milieu en levert u direct een kostenvoordeel op omdat minder plastic afval in de restafvalcontainer terecht komt.

Landelijke afspraken
In 2007 en 2008 werden landelijk afspraken gemaakt met de verpakkingsbranche over haar verantwoordelijkheden. Naast verpakkingsglas, metalen verpakking en oud papier ging dat ook over plastic. De belangrijkste afspraak is dat de verpakkingsbranche een financiële bijdrage levert aan de verwerking van verpakkingsafval. Die financiële bijdrage moet ervoor zorgen dat er een goede inzamelstructuur komt.

Kunststofinzameling in Bernheze
Momenteel bekijken we hoe we de kunststofinzameling in onze gemeente vorm gaan geven. Uit diverse proefprojecten in Nederland blijkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de inzameling van kunststof te organiseren. Sommige sluiten beter aan bij ons gemeentelijke inzamelsysteem dan andere. Daarnaast willen we rekening houden met de ontwikkelingen op het gebied van scheiding en hergebruik van plastic. Ook proberen we op dit gebied samen te werken met andere gemeenten. In de loop van dit jaar zal duidelijk worden welke keuze Bernheze zal maken.
Daarover zal dan nadere informatie volgen.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35